Predrag Marković: Spomenik Stefanu Nemanji kao spomenik Aleksandru Makedonskom u Skoplju

Ostavite komentar


  1. Umesto kritičke duhovnosti gradskih škola i fakulteta u nastajanju, umesto duhovnoti Pjera Abelara (1079 – 1142), prvog modernog profesora, te – golijarda – siromašnih lutajućih studenta, ali prve prave urbane inteligencije – koji su tada uspeli su da razviju nezapamćenu kritiku tadašnjeg društva i načina života, Nemanjići su izabrali manastirsku nekritičku duhovnost Vizantije. A to je takva „duhovnost“ da ni u 21 veku ne sme da se kritikuje; naša je prošlost „osveštana“ pretvorena je u mit.

  2. Obavestite uvazenog istoricara da spomenik u Skoplju, nikako ne moze biti spomenik Aleksandru Makedonskom. Spomenik je konjanik na konju koji se propinje, dve noge su mu u vazduhu. To znaci da je konjanik poginuo u borbi. A znamo da je Aleksandar umro u krevetu, verovatno od malarije.
    Ako je podignuta jedna noga konja, onda je konjanik umro od rana zadobijenih u borbi. Knez Mihajlo je umro od rana u atentatu i zato njegov konj ima podignutu nogu. Ako su sve 4 noge na zemlji, umro je od „neborbene“ smrti.
    Ovo znam ja kao amater, a trebalo bi i on kao profesionalac.

  3. Stvarno sam neodlučan ko je lepši, da li Nemanja na svom prevrnutom bušnom kotliću, ili Aleksandar na velikom poslužavniku za kadaif.
    Ipak dajem poen više Nemanji za umetnički dojam jer on je noću osvetljen ispod, dok Aleksandar nije.
    Osim toga, Nemanja je već u startu patiniran kiselinom da bi izgledao stariji i „vekovniji“, dok za Aleksandra izgleda nije bilo para za taj kozmetički tretman, pa će Skopljanci morati da pričekaju jedno stotinak godina dok im Aleksandar prirodno ne pozeleni.

  4. Mislim da je visina od 23.5 metara nedovoljna! Spomenik bi dobio na „vrednosti“ da je visok barem 38.4 metara! Videli bi ga i ljudi sa Novog Beograda i Zemuna bez potrebe da prilaze bliže! Ali dobro! Bitno je da ga vidi ova „elita“ iz Beograda na vodi zbog kojih je i podignut!

    1. Malo je 38.4 metara. Trebalo je da bude visok bar 3 do 4 puta toliko, negde oko 150 metara, da bi bio vidljiv putnicima na aerodromu „Nikola Tesla“, koji bi već po sletanju avionom mogli iz daljine da se dive ovoj turističkoj atrakciji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.