Predragu Koraksiću počasno članstvo u NUNS-u 1Foto: Beta/Milan Obradović

Povodom 88. rođendana Predraga Koraksića Coraxa, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Pokret Novi optimizam upriličiće sutra svečanost na kojoj će proslavljenom karikaturisti biti uručena počasna članska karta NUNS-a, navodi se u saopštenju.

Svečani događaj će biti održan 15. juna sa početkom od 11 časova, u Resavskoj 28, na drugom spratu, u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Tako britka, jetka i tačna umetnička forma gotovo da ne postoji kakvu nam je Corax omogućio svojim karikaturama, da shvatimo doba u koje živimo. Corax nas svojim potezom i vešto odabranim bojama uvodi u paralalenu stvarnost u kojoj ne bismo želeli da živimo, ali ne možemo pobeći”, rekla je profesorka beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić.

Psiholog Žarko Trebješanin je rekao za njega “on zaista uspeva da neke složene ekonomske, sociološke i politikološke analize izrazi bez reči kristalno jasnim crtežom”.

Corax je rođen u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici.

Od 1998. godine radi u listu Danas, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Radija Slobodna Evropa i portala Peščanik, a od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd.

Imао је više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari