Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća: Nastavljamo sa radom na unapređenju položaja Bošnjaka 1 foto : Misala Pramenković

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković ocenila je danas da je ova godina za BNV bila „izuzetno uspešna i dinamična“, i da će, i u narednoj,  raditi na unapređenju i položaju Bošnjaka u Srbiji i očuvanju nacionalnog identiteta.

Ona je na godišnjoj konferenciji za novinare rekla da će BNV nastaviti rad na unapređenju institucionalne saradnje, kao i afirmaciji nastavnog procesa na bosanskom jeziku, u školama u kojima se izvodi, kao i u onima gde još ne postoji.

„Obaveza nam je da ove godine nastavu na bosanskom jeziku vratimo na teritoriju opštine Prijepolje, u kojoj živi oko 50 odsto Bošnjaka“, kazala je Pramenković.

Kazala je da je „spektar obrazovanja na bosanskom jeziku proces koji je izuzetno kompleksan i zahtevan“, te da je to oblast kojoj će BNV posebnu pažnju posvetiti i u narednoj godini.

„Radićemo na unapređenju institucionalne saradnje sa institucijama u Srbiji, kao i saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a intenziviraćemo i saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine“, rekla je Pramenković.

Dodala je da je bitno shvatiti da „BNV radi u intersu celokupnog bošnjačkog naroda“ i da, kako je kazala, „ono pripada svima onima koji ga doživljavaju kao svoje“.

„Mislim da je u ovom momentu neprihvatljivo da mi unutar većnika imamo poziciju i opoziciju, i zato moramo raditi na tome da veće svi doživljavamo kao svoje jer sve ono što radimo tiče se očuvanja celokupnog nacionalnog identiteta“. kazala je ona.

Sa druge strane, istakla je predsednica BNV, obaveza organizacija i institucija koje takođe pripadaju građanima mora biti na visini zadatka i niko nema pravo da svojata institucije koje treba da budu njihov servis.

Na pitanje novinara Sto plus radija koji su od 28 ciljeva zacrtanih koalicionim sporazumom SPP i SDA potpisanim pre godinu dana realizovani, ona je rekla da su „pokrenuta sva pitanja“, od kratkoročnih projekata koje je moguće ranije realizovatij, do dugoročnih koji su zahtevniji.

„Jedno od ključnih pitanja koje stalno ističemo i na kojem već radimo jeste potreba da Bošnjaci u Srbiji i Sandžaku dobiju Bošnjački kultuni centar u Novom Pazaru“ dodala je Pramenković.

Za to je, kako je kazala, potrebna podrška svih lokalnih samouprava, kao i parcela za izgradnju, o čemu je obavešten gradonačelnik Novog Pazara.

Najavila je da je u narednoj godini planirano održavanje međunarodnog naučnog skupa „Bošnjaci u društveno političkim procesima od 1991 do 2021.“, kao i održavanje konferencije svih bošnjačkih institucija i organizacija.

Na konferenciji je novinarima predstavljen detaljan rad i aktivnosti BNV po mesecima tokom 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari