Predsednica parlamenta i ministri čestitali muslimanima Ramazanski bajram 1Foto: Beta/Branislav Božić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Ramazanski bajram Rijasetu Islamske zajednice Srbije, glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji i svim građanima islamske veroispovesti.

„U vremenu velikih izazova, neka vam ovaj veliki praznik donese i očuva porodični sklad, sreću i mir, sa podsećanjem da su zajedništvo, međusobno uvažavanje i razumevanje, ključni za stvaranje bolje budućnosti. Bajram šerif mubarek olsun!“, navela je predsednica parlamenta u čestitki.

Čestitku je uputila i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović koja je vernicima islamske veroispovesti poželela da praznik proslave „u zdravlju i radosti“.

„U ime Ministarstva prosvete i u svoje lično ime svim vernicima islamske veroispovesti čestitam Ramazanski bajram. Neka ovaj praznik bude podsticaj na međusobno poštovanje i razumevanje“, navela je ministarka a preneo njen kabinet.

Praznik je čestitala i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić koja je islamskim vernicima poželela da im taj dan donese sreću i blagostanje.

„Veliki praznik sve treba da podseti da su zajedništvo, međusobna tolerancija i sloga vrednosti na kojima svako društvo treba da počiva, bez obzira na različitosti, koje su istinsko bogatstvo naše zemlje“, navela je ona.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Aleksandar Marković čestitao je Ramazanski bajram i dodao da taj veliki praznik treba da podari mudrost i odgovore na sve izazove u vremenu u kojem živimo.

„Neka nas ovi praznični dani podsete na vrednosti solidarnosti, razumevanja i međusobnog uvažavanja. Naše različitosti nisu mane, već predstavljaju naše vrednosti i bogatstvo koje treba i dalje da negujemo i zato verujem da ćemo svi zajedno nastaviti da doprinosimo napretku celog našeg društva“, naveo je Marković u saopštenju.

Ramazanski bajram je jedan od najvažnijih praznika za muslimane i njime se obeležava kraj Ramazana, meseca posta.

Nakon jednomesečnog ramazanskog posta, muslimani slave Bajram gozbama i porodičnim posetama.

Početak praznika se tradicionalno zasniva na opažanju novog meseca, što se razlikuje u zavisnosti od geografske lokacije.

Bajram se slavi tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gdje su muslimani većina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari