Predsednica Srpskog instituta: Korupcija razbija poverenje u vlast i političare 1Foto: www.wikipedia.org

Predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac kazala je danas da korupcija uništava pravnu državu i demokratiju jer, kako je kazala, „razbija poverenje ljudima u njihovu vladu i političare“.

Na konferenciji za novinare, ona je navela da korupcija uništava i konkurenciju i u poslovanju daje nepravednu vrednost kompanijama koje imaju vezu sa Vladom, a u takcim zemljama potrošači plaćaju mnogo više nego oni koji žive u državama sa zdravom ekonomijom, sa konkurentnim, slobodnim tržištem.

„Najvažnija stvar koja osigurava da su svi građani tretirani jednako u jednoj državi, jeste zakon. Ali kada se zakoni ne primenjuju na isti način za svakoga, kada sudije ne obavljaju svoje dužnosti pošteno i nepristrasno, gubi se sama svrha zakona“, navela je Sremac.

Sremac je rekla da je Evropska unija izrazila zabrinutost zbog mnogih izveštaja koji dokumentuju da u svim državama Balkana postoji visok nivo korupcije, gde su političari povezani s organizovanim kriminalom.

Tako „zvanični indeks korupcije 2017. godine naglašava da većina balkanskih država ne napreduju u ukidanju korupcije i rangiraju te zemlje Balkana poput država kao što su Kolumbija, Gana, Etiopija“, navela je ona.

„Ono što vidimo širom sveta je da najviši nivo korupcije postoji u zemljama gde takođe postoje preteran broj propisa i prevelika birokratije, a to pruža mogućnost ljudima u državnoj birokratiji da naplaćuju svoje regulativne usluge pojedincima, kao i (da naplaćuju) za subvencije“, ocenila je ona.

Sremac je upozorila da korupcija stvara čitavu generaciju mladih ljudi koja „gubi veru u to da su sposobni da ostvare svoje snove kroz pošten rad i svoju sposobnost, a umesto toga veruju da je jedini način da uspeju u životu kroz krađu i varanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari