Predsednik opštine negira da je SO Rekovac donela odluku o zabrani istraživanja litijuma 1Foto: pixabaxy / cebbi

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević izjavio je da na današnjoj sednici Skupštne opštine (SO) nije doneta nikakva odluka koja zabranjuje istraživanje litijuma i bora.

Đorđević je u saopštenju naveo da „odluke u vezi sa geološkim istraživanjima nisu u nadležnosti lokalne samouprave“.

„Na sednici SO raspravljano je o inicijativi građana, privrednika i Odbora za zaštitu i unapređenje životne sredine Rekovac, nakon čega su doneti zaključci koji se tiču pokretanja procedure izmene i dopune Prostornog plana opštine Rekovac“, navodi se u saopštenju.

Predsednik opštine Rekovac u saopštenju je istakao da su na sednici SO doneti i zaključci za iniciranje sastanka sa Ministarstvom rudarstva i energetike u vezi istraživanja litijuma, bora i pratećih metaličnih sirovina na teritoriji te opštine.

Privrednik iz opštine Rekovac Predrag Marković izjavio je ranije danas da su „odbornici rekovačke Skupštine opštine doneli odluku da se pristupi izmenama postojećeg Prostornog plana opštine kako bi se u tom dokumentu zabranilo istraživanje i eksploatacija litijuma i bora“.

Marković je rekao da će biti formirano radno telo u kojem će biti i predstavnici privrednika koje će po skraćenom postupku raditi na izmenama postojećeg Prostornog plana, kao i da je usvojena odluka „da organi opštine upute zahtev Ministarstvu energetike i rudarstva da se ukine dozvola koju je Vlada odobrila kompaniji za istraživanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari