Odbornici Rekovca jednoglasno usvojili odluke kojima će se sprečiti istraživanje litijuma 1Foto: Pixabay/Olafpictures

Skupština opštine Rekovac usvojila je jednoglasno dve odluke kojima će se sprečiti sva buduća istraživanja i eventualnu eksploataciju litijuma, bora i prateće asocijacije minerala na toj teritoriji.

SO Rekovac je ovu tačku uvrstila u dnevni red današnje sednice na inicijativu oko 20 privrednika iz rekovačke opštine i uz 2.000 potpisa građana kao i podršku brojnih udruženja.

Privrednik iz opštine Rekovac Predrag Marković je za agenciju Beta izjavio da su „odbornici rekovačke Skupštine opštine doneli odluku da se pristupi izmenama postojećeg Prostornog plana opštine kako bi se u tom dokumentu zabranilo istraživanje i eksploatacija litijuma i bora“.

Marković je rekao da će biti formirano radno telo u kojem će biti i predstavnici privrednika koje će po skraćenom postupku raditi na izmenama postojećeg Prostornog plana.

„Druga važna odluka koju su danas usvojili odbornici je da organi opštine upute zahtev Ministarstvu energetike i rudarstva da se ukine dozvola koju je Vlada odobrila kompaniji za istraživanja“, rekao je Marković.

On je objasnio da je kompanija najpre dobila trogodišnju dozvolu, od 2017. do 2020. godine, kojom je obuhvaćena teritorija od 99 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Rekovac, ali je novom dozvolom koja važi do 2023. godine, na zahtev kompanije, proširena na 190 kvadratnih kilometara.

Prema rečima Markovića, na ove dozvole je opština Rekovac dala saglasnost.

On je rekao da su inicijatori zabrane istraživanja i buduće eksploatacije od druge polovine avgusta imali brojne sastanke sa predstavnicima opštine Rekovac što je rezultiralo „promenom stava“ i današnjim odlukama Skupštine.

U Skupštini opštine Rekovac apsolutnu većinu imaju odbornici Srpske napredne stranke.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Djordjević izjavio je da na današnjoj sednici Skupštne opštine (SO) nije doneta nikakva odluka koja zabranjuje istraživanje litijuma i bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari