Predsednik suda kritikovan zbog kritike Vučića 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Visoki savet sudstva (VSS) na jučerašnjoj sednici, između ostalog, razmatrao je i intervju predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, koji je dao za portal KRIK, a u kome je otvoreno kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tužilaštvo, piše portal Nova.rs.

Dodaju da se navodno na dnevnom redu sednice našao i intervju koji je Stepanović dao KRIK-u, u kome je naveo da postoje izvesni pritisci na pravosuđe, te da Viši sud, „zahvaljujući“ tužilaštvu, nema nijedan predmet visoke korupcije.

Prema saznanjima Danasa, dvoje sudija je u znak protesta napustilo sednicu.

Prema saznanjima našeg lista, glavna primedba se odnosila na to da umesto da Visoki savet sudstva podrži javni istup predsednika Višeg suda kao doprinos javnoj debati o stanju u srpskom pravosuđu, na insistiranje nove ministarke pravde Maje Popović, otvorena je hajka na aktuelnog predsednika Višeg suda iz isključivo političkih razloga.

Istovremeno, traženo je da se Visoki savet sudstva oglasi o „slučaju Stepanović“.

Predsednik suda kritikovan zbog kritike Vučića 2

Inače, u pomenutom intervjuu Stepanović je istakao da srpsko pravosuđe nema nijedan slučaj visoke korupcije i to „zahvaljujući“ tužilaštvu, odnosno da je ono odgovorno za to što se ne sudi korumpiranim političarima.

O tom intervjuu se oglasio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je revoltiran kritikom tužilaštva i tvrdnjama da je svojim izjavama o Filipu Koraću i Dragoslavu Kosmajcu vršio svojevrstan pritisak na sud, istakao da je Stepanović „dobro primljen u zapadnim ambasadama“, aludirajući na to da stranci odlučuju o srpskom pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari