Predsednik Vučić uručio odlikovanja za Dan državnosti, Dep zahvalio 1Džoni Dep prima odlikovanje Foto: nemanja Jovanović, Nova.rs

Intoniranjem državne himne i govorom predsednika Srbije u Plati Srbije je počela manifestacija uručivanja odlikovanja zaslužnim gršašanima i pojedincima. U ime odlikovanih zahvalila se predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a skupu se izmešu ostalih obratio i holuvidski glumac Džoni Dep.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom Dana državnosti – Sretenja, da je Srbija bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mir na ovim prostorima, željna zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa.

Vučić je u Palati Srbija, na dodeli odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, podsetio da se 15. februara obeležilava početak Prvog srpskog ustanka 1804. kao i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

„Ustanici su su 1804. u Marićevića jaruzi podigli prvi slobodarski ustanak na Balkanu, koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Bez tog dana ništa ne bi izgledalo kao danas. Volja koju su narodni tribune tog dana iskazali, žrtva na koju su bili spremni, koju su i podneli, postala je sastavni deo našeg DNK“, kazao je predsednik Srbije, a prenela agencija Beta.

Kako je dodao, zahvaljujući njima Srbija je uspala da izdrži stotine godina borbe za svoju, ali i tudju slobodu i nezavisnost.

„Zahvaljujući njima nijedna žrtva nam nije bila teška, zahvaljujući njima smo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mir na ovim prostorima, svesni njegove vrednosti, željni njegovog trajanja, kao i zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa sa onima koji nas okružuju“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ono što je veličanstveno i za Prvi srpski ustanak i za donošenje Sretenjskog ustava je da su naši preci, „ikao nepismeni seljački sinovi ipak imali snage da izadju iz mraka i da prepoznaju i usvoje one vrednosti koji je najveći deo Evrope u tom vremenu nije poznavao, te da prepozna evropske vrednosti i potrebu za sistemom, koji je moguć u modernoj i jakoj državi“.

Vučić je istakao da je budućnost srpske politike da „odluka donosimo nezavisno i samostalno i bez pritiska i bez uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, gradjana, zemlje i regiona u kome živimo, a ne o ličnim interesima ili drugih koji Srbiji i njenom narodu nikada nisu želeli dobro“.

„Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti“, poručio je Vučić.

Naglasio je i da je Prvi srpski ustanak dokazao da Srbija oslonjena sama na sebe može da bude slobodna, a Sretenjski ustav da je slobodan i seljački narod odlučio da napravi modernu državu u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, a vlast kontrolisana.

Ukazao je i da Srbija nije slučajno nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje o svoj sudbini, jer je to nasledje predaka.

„Srbija danas je najvećim delom ono što su oni hteli. Zemlja slobode i zemlje slobodnih, nezavisna zemlja, u kojoj se gradi, ona koja svoju budućnost drži u svojim rukama, mira, dostojanstva i jasnog sećanja na one koji su dali živote za to“, kazao je Vučić.

Istakao je i da Srbija gaji najbliže odnose sa Republikom Srpskom ne dirajući u integritet Bosne i Hercegivine, ali je naglasio da „niko ne može da zabrani da se govori o jedinstvu naroda, istoj kulturi i jeziku“.

Predsednik Srbije uručio je 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Orden Republike Srbije na lenti dobila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, dok je Orden srpske zastave prvog stepena uručen narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore Milanu Kneževiću i mitropolitu Ilarionu Alfejevu.

Odlikovanja su dobili i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši, general-major i komandant Nacionalne garde Ohajo Džon Heris, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i glumac Džoni Dep.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobio je Sretenjski orden prvog stepena, kao i Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu.

Medju onima koji odlikovani posthumno, izmedju ostalih su i košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, glumac Nenad Nenadović i novinar i diplomata Miroslav Lazanski.

Posle govora počela je dodela ordenja.

Predsednik Vučić uručio odlikovanja za Dan državnosti, Dep zahvalio 2

Sretenje se slavi kao dan državnosti povodom početka Prvog srpskog ustanka i donošenja prvog ustava moderne Srbije poznatog kao Sretenjski ustav, dan drzavnosti godisnjica sretenjskog ustava.

Dok se priprema ceremnija dodele u palati, ispred zgrade su deonstranti iz Inicijative Kreni Promeni i saveza ekoloških orgaizacija Srbije koji su blikiali bulevare Nikole Tesle i Mihajla Pupina, gde su glavni prilazi Palati.

Ispred Palate je jako policijsko obezbeđenje koje ne dozvoljava prilaz demonstranata zgradi protest ispred palate srbija blokirane ulice okupljene jake policijske snage.

Dep: medalja otelotvoruje moje obaveze prema Srbiji

Holivudski glumac Džoni Dep zahvalio je na zlatnoj medalji za zasluge koju je dobio i poručio da će ostati dosledan i učiniti sve što je u njegovoj moći da medalja bude otelotvorenje njegove obaveze prema Srbiji, prenela je agencija FoNet.

On je na svečanosti povodom proslave Dana državnosti i uručenja medalja za posebne zasluge koju mu je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao da je sada na ivici „novog života“ i da bi voleo da taj početak počne baš u Srbiji. „Iz dna duše i moje suštine zahvaljujem i primam ovu veliku čast koja mi je ukazana i nikada je neću izneveriti“, rekao je Dep u Palati Srbija.

Dep je naglasio da čim je ugledao reditelja Emira Kusturicu sa kojim je radio, znao je da on ne pripada Holivudu i da su od prvog dana uspostavili vezu.

„On je postao moj brat, njegova porodica je postala moja, gledao sam kako mu deca odrastaju“, kazao je holivudski glumac.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari