Na Beogradskom sajmu 13. oktobra su otvorene dve stručne manifestacije – Međunarodni sajam energetike, šesti po redu, i Ecofair – 7. međunarodni sajam zaštite životne sredine. Do 15. oktobra posetiocima se predstavilo više od 180 izlagača iz zemlje i inostranstva. Važan segment ovih sajmova je i bogat stručni prateći program, koji su dodatna prilika da kompanije i stručnjaci uspostave kontakte, razmene iskustva ili ugovore poslovnu saradnju.

Napominjući da i energetika i ekologija spadaju u najvažnije delatnosti savremenog sveta, Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, objasnio je na otvaranju da su prioritetni zadaci savremenog trenutka obezbeđivanje dovoljne količine energenata u zdravoj životnoj sredini. On je takođe naveo da je Srbija započela snažan investicioni ciklus u oblasti energetike, a kapitalna ulaganja tek predstoje. Sajam „Ekofer 2010“ je okupio učesnike iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući i industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom. Zapažen nastup na ovom sajmu, treću godinu zaredom, imalo je Privredno društvo „Rekultvacija i ozelenjavanje zemljišta“ iz Kostolca.

– Osnovna delatnost PD „RIO“ je rekultivacija i ozelenjavanje, pre svega rigidnih zemljišta nastalih usled rada energetskih kapaciteta termoelektrana i kopova, rekla je na početku prezentacije kostolačkog preduzeća direktor, Nataša Savić. Zahavljujući tome velike površine terena se ponovo uključuju u prirodni ciklus i postaju pošumljene ili pogodne za poljoprivredu. Pored toga stalne delatnosti su održavanje već postojećih zelenih površina i njihova zaštita od požara, održavanje i uređenje unutrašnjih i spoljašnjih botaničkih enterijera, proizvodnih rasada i ukrasnih parkovskih šumskih zasada, kao i proizvodnja zdrave hrane. Od prošle godine u krugu našeg preduzeća nalazi se plastenik, površine od 400 kvadratnih metara. U njemu je bilo 30 hiljada sadnica u prolećnoj sezoni i one su prodate i ugrađene. Za zimsku sadnju je stiglo 35 hiljada rednica. Takođe smo uključeni i u ekološke projekte, kao što je prošle godine započet prijekat „Dečija šuma“, rekla je Nataša Savić.

Na sajmu „Energetika 2010“, koji je okupio proizvođače energije i energetske opreme iz oblasti električne energije, uglja, gasa i nafte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, među učesnicima su bili Elektroprivreda Srbije, Srbijagas, Naftna industrija Srbije, ABB, Amiga, ATB-Sever, Udruženje za distribuciju gasa, Privredna komora Federacije BiH, Energoinvest, Hitači i drugi. U okviru sajma Elektroprivreda Srbije je organizovala trodnevni stručni skup o programima energetske efikasnosti i smanjenju gubitaka u distribuciji struje, a takođe su održani i stručni skup o tržištu gasa, kao i konferencija o biomasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari