Ambasador Japana Tošio Cunozaki, osvedočeni prijatelj žitelja Braničevskog okruga, boravio je u Požarevcu prilikom predstavljanja tradicionalne umetnosti Zemlje izlazećeg sunca.

Cunozaki je najpre razgovarao sa načelnikom Braničevskog upravnog okruga Goranom S. Petrovićem a zatim u Gradskoj galeriji otvorio izložbu grafika poznatih japanskih umetnika „Svet Nihongi“. Otvaranju izložbe je prisustvovao predsednik Skupštine grada Miomir Ilić sa saradnicima kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života.

Umetnost Japana, pored evidentne i svima prijemčive estetike počiva i na jedinstvenoj maštovitosti. Slikarstvo, keramika, rukotvorine i tkanine doprinose da se oblicima, ritmovima i bojama ulepša život. Grafike „nihongi“ predstavljaju jednu od najpoznatijih vrsta tradicionalne umetnosti Japana. – Teme prikazane na izloženim grafikama su poznate scene iz japanskog „Kabuki“ pozorišta, scena iz najpoznatijeg klasičnog dela japanske književnosti „ Priča o Genđiju“, koju je napisala Murisaki Šikibu u jedanestom veku, kao i slike dvanaest životinja, simbola zodijaka, čiji su autori Hašimoto Kansecu i Fuden Adaći, poznati japanski slikari nihongi, slika u japanskom stilu. U Galeriji su izložene i japanske lutke, kao i modeli japanske hrane koje su odraz japanskog senzibiliteta i pokazuju visok stepen razvoja umetničkih zanata, te tako predstavljaju mala umetnička dela. Nadam se da će ova promocija japanske kulture doprineti, kako obogaćivanju kulturnog života građana Požarevca, tako i jačanju prijateljskih odnosa između naše dve zemlje, rekao je ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki. Ove godine navršava se 130 godina od uspodtavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana, a načelnik Braničevskog okruga Goran S. Petrović kaže da je o saradnji sa japanskim ambasadorom plodonosna pre svega u kulturološkom smislu, ali da postoje potencijali i za privrednom saradnjom.

– Imali smo dosta donacija od strane Japana kada je u pitanju izbegličko naselje u Petrovcu na Mlavi kao i donacije Golupcu, Kučevu i Požarevcu u oblasti zdrastva koje su u mnogome pomogle zdrastvenim centrima u ovim opštinama. Kada je reč o privrednoj saradnji mora se jasno staviti do znanja u šta je potrebno ulagati. Mislim da smo i u ovoj oblasti napredovali te smo japanskog ambasadora upoznali sa potencijalima Braničevskog okruga. Da bi doveli investitore potrebno je da lokalne samouprave svoje resurse stave na raspolaganje investitorima i omoguće da do saradnje dođe. Nadam se da će se nakon formiranja Vlade Srbije kao i vlasti u lokalnim samoupravama omogućiti neka investicija Japana u Braničevskom okrugu je veoma pogodna za investicije, možda i najopogodniji u Srbiji – rekao je Petrović.

Nakon otvaranja u svečanom salonu Skupštine grada održan je koncert soliste Ecuko Cunozaki, supruge ambasadora Japana, u pratnji učenika Muzičke škole i Gradskog ženskog hora Barili.

Stvoriti uslove za investicije

Povodom sastanka sa ambasadorom Japana u kabinetu načelnika Braničevskog upravnog okruga, Goran Petović je posebno istakao: – Većim zalaganjem lokalne samouprave u Braničevskom okrugu biće u stanju da privuku strane investicije. Petrović smatra da je Okrug područje sa najvećim potencijalom za ulaganja, da postoji interes potencijalnih investitora, ali i da je potrebno da lokalne uprave stvore sve uslove i obezbede kvalitetne projekte kako bi omogućile realizaciju potencijalnih investicija. Kulturna saradnja Požarevca i okruga sa Ambasadom Japana postoji već nekoliko godina. Nemerljiv je značaj donacija koje je ambasada ove zemlje uputila pre svega prema zdravstvenim ustanovama u ovom kraju. Međutim, iako postoji zainteresovanost za ulaganja u oblasti privrede, do sada konkretniji oblik povezivanja u toj oblasti nije ostvaren. Petrović kaže da su prilikom posete ambasadora Tošija Cunozakija Požarevcu, vođeni razgovori o mogućnostima uspostavljanja privrednih kontakta. On smatra da ima napretka, ali da je potrebno da lokalne samouprave svoje kapacitete i resurse stave na raspolaganje investitorima. Dobra volja postoji, ali lokalne samouprave moraju da iskažu jači stepen zainteresovanosti, zaključio je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari