Predstavljena kampanja o mentalnom zdravlju "Niste sami" 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Živimo u društvu gde je sramota biti bolestan, a posebno ako imate probleme sa mentalnim zdravljem, rečeno je danas u Skupštini Srbije, prilikom predstavljanja projekta i kampanje „Niste sami“, čiji je cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.

Mladi predstavljaju budućnost i zato je važno otvoreno razgovarati o toj temi, a ne okretati glavu, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković, uz ocenu da potražati stručnu pomoć zbog unutrašnjih problema ne bi trebalo da se razlikuje od odlaska zubaru.

Hemofarm je jedna od tri kompanije koje su dale podršku projektu, a nakon predstavljanja u  Beogradu slede tribine u šest gradova Srbije.

U Hemofarmovom portfoliju nalazi se hiljade lekova za lečenje različitih bolesti, ali moderna medicina nažalost još nije otkrila lek za svaku bolest. Jedan od važnijih „lekova“ koje čovečanstvo treba da otkrije jeste i onaj kojim će se naše društvo osloboditi predrasuda koje postoje prema bolesnima“, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger povodom početka kampanje.

Zeliger je naglasio da stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata i da je vreme da se razbiju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama i invaliditetom, stvorile ranije generacije.

Hemofarm kao farmaceutski lider vrlo je aktivan u podizanju svesti društva o važnosti prevencije bolesti, a podrškom ovoj kampanji želimo da utičemo na bolji tretman ljudi koji imaju probleme u domenu mentalnog zdravlja. Nekad je dovoljna ruka pomoći, nekad donacija, a nekad i finansijska pomoć. Neophodno je da svi činioci društva: državne institucije, poslovna zajednica i civilno društvo, udruže napore i podrže ljude sa mentalnim poteškoćama. Moramo otvoreno da govorimo o realnosti sa kojom se oni suočavaju, da edukujemo zajednicu i eliminišemo stigmatizaciju povezanu sa bilo kojom bolešću. Tek onda ćemo biti zrelo društvo“, zaključio je Zeliger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari