Predstavljene onlajn obuke za efikasniji rad lokalnih samouprava 1Foto: Pixabay/Felipemaass

Nacionalna akademija za javnu upravu (NAJU) predstavila je danas dve nove elektronske obuke članicama Mreže žena gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji sa ciljem da se unapredi kvalitet života svih građana u lokalnim zajednicama i pruži podrška tim ženama.

Ukupno četiri obuke koje su izrađene u sklopu projekta „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“ su dostupne službenicima na LMS onlajn platformi za učenje NAJU, a izrađene su uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Vlade Švedske i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Potpisnice Povelje ženske solidarnosti – 22 žene koje se nalaze na čelu gradova i opština u Srbiji, imale su priliku da se prve upoznaju za novim dostupnim onlajn obukama na platformi i na taj način savladaju korišćenje ovih digitalnih alata za usavršavanje.

Gradonačelnicama i predsednicama opština u Srbiji, kao i ostalim službenicima je platforma za e-učenje dostupna 24 sata dnevno, u bilo koje doba, kad god to odgovara korisnicima, sa više od 25 onlajn obuka u različitim oblastima, navodi se u saopštenju NAJU.

Vršilac dužnosti direktora NAJU Dejan Miletić rekao je da je „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“ jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno sprovodi, jer se nastoji da javni službenici imaju neophodna znanja i veštine da se suoče sa izazovima vremena.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović kazala je da je stručno usavršavanje u lokalnim samoupravama, koje su najbliže građanima, kao prvo mesto gde se obraćaju u rešavanju svakodnevnih problema, posebno važan segment procesa reformi.

„Javna uprava kojoj težimo u centar svog delovanja stavlja upravo potrebe građana i privrede, pružanjem efikasnih i sve više digitalnih javnih usluga. Ove obuke doprineće i ostvarenju dugoročnog cilja o daljem uvećanju broja žena na rukovodećim funkcijama u našim opštinama, gradovima i drugim organima uprave naše države“, istakla je Obradović.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransis Pikap kazala je da ta organizacija pomaže ženama koje vode gradove i opštine u Srbiji, kako bi doprinela ostvarivanju rodne ravnopravnosti i boljoj javnoj upravi za sve građane.

„Gradonačelnice i predsednice opština imaju priliku da budu uzori i podstaknu više žena da se u budućnosti nađu na rukovodećim položajima i da se njihov glas čuje tamo gde se donose odluke“, ocenila je Pikap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari