Manjinski akcionari Akcionarskog društva za grafičke usluge Jedinstvo u Novom Pazaru od tužilaštava, policije, poreske uprave, nadležnih inspekcija, Privrednog suda u Kraljevu, RRA, RATEL-a, nadležnih ministarstva, novinarskih udruženja i OEBS-a, traže da im se pomogne da dobiju zaostale plate i akcije.

U otvorenom pismu koje je upućeno nadležnim institucijama i udruženjima tvrde da se u njihovom bivšem preduzeću radi nezakonito i traže da se to razjasni.

Ovo nekada uspešno preduzeće privatizovano je polovinom devedesetih godina. Unošenjem opreme za TV program, većinski vlasnik je postao Dane Belić. Televiziji je data prednost, pa je štamparija prestala da radi, a na zemljištu u centralnoj gradskoj zoni podignut je stambeno-poslovni prostor koji se procenjuje na više miliona evra.

Manjinski akcionari u svom otvorenom pismu navode da je AD Jedinstvo jedini vlasnik dozvole za emitovanje programa istoimene televizije i tvrde da je predsednik UO i većinski vlasnik Belić zapao u velike finansijske probleme zbog čega je račun bio u višemesečnoj blokadi. Zbog toga je pre dve godine osnovao novo privredno društvo pod nazivom TV Jedinstvo d.o.o, čiji je osnivač i jedini vlasnik AD Jedinstvo. Zbog višegodišnje blokade računa Privredni sud u Kraljevu prošle godine je zaključio stečaj u tom preduzeću, koje je izbrisano iz registra Agencije za privredne registre, a imovina sada pripada Akcionom fondu Srbije. Privredni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu 33 manjinska akcionara i potvrdio prvostepenu presudu o stečaju. Autori otvorenog pisma zahtevaju i da se ispita kako je moguće da je osnivač TV Jedinstvo izbrisan iz registra, a da se program i dalje emituje, sa kojih računa i kojim sredstvima se izmiruju obaveze prema RRA i RATEL.

U TV Jedinstvo, najstarijoj TV kući u ovom kraju, smatraju da ne pripadaju AD Jedinstvo. Šerif Marukić, menadžer ove medijske kuće, ne negira ko je osnivač, ali i tvrdi da posluju „kao zasebna firma“. Sve takve priče Marukić prebacuje na politički teren, jer je, kako kaže, „vrlo indikativno zašto se sada otvara ta tema i to par meseci pred izbore“. Predstavnici malih akcionara odbijaju svaku optužbu da iza svega stoji politika, tvrde da samo zahtevaju da im se isplati ono što im pripada, a da za kriminalne radnje koje se utvrde odgovaraju oni koji su ih izvršili. Takođe, tvrde da im od stambeno-poslovnog kompleksa, izgrađenog na zemljištu AD Jedinstvo, pripada 43 odsto vrednosti. Većinski vlasnik Dane Belić prošle godine je uhapšen zbog utaje poreza na prodate stanove i poslovni prostor. Televizija Jedinstvo važi za medijsku kuću blisku muftiji Muameru Zukorliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari