Više od pedeset odsto Švajcaraca izjasnilo se za inicijativu da se ograniči masovna imigracija, pokazuje anketa koju je sproveo institut Isopublic. Referendum o tom pitanju biće održan 9. februara 2014.


Kada bi se glasalo ove nedelje taj predlog, koji je podnela desničarske stranke UDC, podržalo bi 52 odsto ispitanika, dok je 40 odsto reklo da se tome protivi. Prema inicijativi UDC-a traži se ponovno uvođenje godišnjih kvota za imigraciju kao i za izdavanje boravišnih dozvola, da bi Švajcarci imali prioritet na tržištu rada. Te kvote ukinute su 2007. Švajcarska vlada i parlament već su naznačili da odbacuju taj predlog.

Anketa je pokazala da 55 odsto ispitanika smatra da Švajcarska ima suviše imigranata, dok svaki treći smatra da je broj imigranata odgovarajući.

Švajcarska je među evropskim zemljama sa proporcionalno najvećim brojem stranaca, odnosno 23 odsto od ukupnog broja stanovnika. U zemlji trenutno ima 1,9 milion stranaca od ukupno osam miliona stanovnika. To je 3,3 odsto više nego prethodne godine prema poslednjim državnim statistikama. Između septembra 2012. i septembra 2013. broj stranaca sa stalnim boravkom koji potiču iz 27 zemalja EU i iz zemalja Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) povećao se za skoro 54.000 osoba, a broj građana država koje nisu članice EU porastao je za 6.200 ljudi.

Najveći broj imigranata je iz Portugala, 15.874 osoba, slede „Kosovari“ kojih je više za 12.961 u odnosu na prethodni period. Znatan pad dolazaka registrovan je među državljanima Srbije (minus 13.030), Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Turske i Šri Lanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari