Rumunska opština Turnu Severin kao vodeći i Negotin kao prateći partner zajednički realizuju projekat „Promocija turističkih atrakcija u pograničnoj oblasti Drobeta“ iz programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija.

Realizacija predviđenih projektnih aktivnosti treba da doprinese unapređenju prekogranične saradnje u pograničnoj oblasti kroz razvoj turizma i promociju turističkih atrakcija. U tom cilju definisani su turistički potencijali u obe opštine i nabavljena savremena informatička oprema koja će biti korišćena za promociju turističkih potencijala i raspoloživih turističkih sadržaja.

Do 5. juna ove godine, kada projekat treba da bude završen, predviđena je izrada štampanog promo materijala: kataloga, vodiča i brošura za promociju na sajmovima. Takođe, pripremamo se i za sajam turizma koji će, kao deo projektnih aktivnosti, zajedno sa učesnicima iz susednih opština i partnerima iz Rumunije, biti priređen u Negotinu početkom proleća. Na nedavnoj konferenciji za novinare projektnih timova održanoj u Negotinu, predsednik negotinske opštine Milan Uruković ocenio je da će ove aktivnosti doprineti kvalitetnijoj valorizaciji turističke ponude i unapređenju turizma na području Opštine Negotin. Inače, projektne aktivnosti su slične sa obe strane granice, tako da će sajmovi turizma osim u Negotinu biti organizovani u Rumuniji, u Turnu Severinu i Temišvaru. Dodajmo na kraju da je ukupna vrednost projekta 306.220 evra, a projektni budžet negotinske opštine iznosi 60.782 evra.

Još jedan projekat

Osim projekta „Promocija turističkih atrakcija u pograničnoj oblasti Drobeta“, Negotin sa Turnu Severinom realizuje još jedan prekogranični projekat, a u pitanju je projekat „Razvoj prekograničnih aktivnosti u oblasti kulture i sporta“. I u njemu je rumunska opština Turnu Severin vodeći, a opština Negotin prateći partner, dok je ukupna vrednost 1,43 miliona evra. Zahvaljujući ovom projektu, Negotin će dobiti dečija igrališta, u toku je inače uređenje terena na kojima će biti postavljeni rekviziti, kao i pokretnu binu za priređivanje kulturnih i drugih dešavanja vrednu oko 40.000 evra. U Turnu Severinu biće izgrađen amfiteatar za kulturna dešavanja i uređene pešačke staze, a očekuje se da će realizacijom projektnih aktivnosti biti obogaćeni kulturni i sportski sadržaji u obe opštine, da će se urediti javne površine i obezbediti nova infrastruktura. Zahvaljujući tome stvaraju se uslovi za unapređenje odnosa kulturnih i sportskih udruženja, a indirektno i poboljšanje kvaliteta života građana s obe strane granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari