Prekograničnom saradnjom do boljeg reproduktivnog zdravlja 1Foto: N. Kočović

Zdravstvene ustanove u sedam gradova Srbije i 14 Crne Gore, na čelu sa Domom zdravlja u Novom Pazaru, počele su zajednički projekat unapređenja kvaliteta usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i podizanja svesti o zdravim stilovima života.

Direktor Doma zdravlja Novi Pazar Ervin Ćorović kazao je na konferenciji za novinare da će projektnim aktivnostima najveća pažnja biti posvećena ranom otkrivanju karcinoma grlića materice i karcinoma dojke.

“Rano otkrivanje ovih bolesti rezultira njihovim izlečenjem. Zdravstvene navike naših žena su uglavnom loše, ali brojke obolelih su procentualno na nivou ostalih gradova u Srbiji”, poručio je Ćorović.

Dodao je da će u naredne dve godine biti realizovane brojne akcije podizanja svesti žena o važnosti preventivnih pregleda, kao i povećanja broja pregleda u kategoriji socijalno ranjivih pacijentkinja.

“Naravno, u okviru projekta planirana je i kupovina savremene medicinske opreme, a u razgovoru sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje učestvuju u projektu biće dogovoren način njene raspodele. Radićemo i na edukaciji medicinskog osoblja i promociji u medijima”, poručio je Ćorović.

Ukupna vrednost prekograničnog projekta “Important” je 352.000 evra, a većinu sredstava obezbeđeno je iz pristupnih (IPA) fondova Evropske unije. Za sedam gradova Srbije namenjeno je oko 124.000 evra.

“Oko 70 odsto tih sredstava biće utrošeno za nabavku medicinske opreme i vozila. Kroz projekat će biti unapređeni tehnički i kadrovski kapaciteti u zdravstenim ustanovama”, istakao je Muamer Delimeđac, finansijski službenik na projektu.

Osim Novog Pazara, projektom su obuhvaćeni i Vrnjačka Banja, Raška, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari