Prekomerna upotreba sile na protestu ispred Skupštine grada: Da li je vlast otela policiju od građana? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na protestu liste Srbija portiv nasilja, koji je u nedelju održan ispred Skupštine grada Beograda, došlo je do upotrebe prekomerne sile i do nezakonitog postupanja policije prema građanima, kao i do zloupotrebe organa reda od strane vladajućeg režima, smatraju sagovornici Danasa.

Ovo je bio sedmi po redu protest koalicije Srbije protiv nasilja, održan nakon izbora, a prema podacima Arhiva javnih skupova bio je i najmaosvniji sa oko 7.100 učesnika.

Protest je obeležio niz incidenata do kojih je došlo kada su lideri liste Srbija protiv nasilja pokušali da uđu u Skupštinu grada i okupljenim građanima se obrate sa balkona.

Međutim, policija je zgradu skupštine čuvala iznutra i nikome nisu dozvolili ulazak, ovo je izazvalo bes okupljenih demonstranata i neki od njih su motkama i kamenicama porazbijali stakla na vratima i prozorima, kao i kamere za video nadzor.

Sve ovo je trajalo oko tri sata, kada je negde oko 22 časa policija izašla iz zgrade Skupštine grada i došla iz okolnih ulica da razbije demonstracije građana.

Povodom postupanja policije na protestu ispred Skupštine grada među prvima se oglasio Komitet pravnika za ljudska prava koji je upozorio na nesrazmerno korišćenje sredstava prinude od strane policijskih službenika prema građanima.

Brojne incidente prekomerne upotrebe sile zabeležili su i brojni video zapisi i fotografije koje su preplavile društvene mreže.

Advokat Božo Prelević kaže za Danas da je na ovom protestu video prekomernu upotrebu sile od strane policije i to ne prema onima koji su razbijali prozote i vrata na skupštini već prema građanima i studentima okupljenim oko Skupštine grada i u pionirskom parku.

„Ja sam čvrsto uveren, da oni koji su se videli kako sa onim držaljima od zastava lome stakla,  ubačeni da polome ta stakla i mislim da je upravo zato policija ušla unutra. Policija je u obavezi da čuva objekat a objekat se čuva spolja a ne iznutra, ako čuvate objekat spolja onda ćete staviti kordon i nećete dozvoliti eventualno neke nasilne upade.“, objašnjava Prelević i ponavlja da policija nema šta da traži u objektu koji čuva već da se objekat čuva spolja.

Prekomerna upotreba sile na protestu ispred Skupštine grada: Da li je vlast otela policiju od građana? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prelević takođe podseća na prekomernu upotrebu sile nad bratom predsenika Srbije Andrejem Vučićem tokom prade ponosa u Beogradu 2014. godine.

„Kada pogledate tu upotrebu sile, ona je identična upotrebi sile u odnosu na Andreja Vučića za koju sam ja takođe rekao da je prekomerna, a tada su se sa mnom složili i predsednik države i tužilac. Za isto batinjanje potpuno bez razloga oni misle da je kriv onaj što je dobio batine“, priča Prelević.

On kaže da ovaj primer pokazuje da građani nisu jednaki pred zakonom i to takođe, prema njegovom mišljenju, potvrđuje tezu sa izbora.

„Dakle i na izborima gađani nisu jednaki jer njihov glas ne važi isto, Sad se postavlja centralno pitanje šta tačno policja brani? Da li policija brani objekat iznutra za račun onih koji su izbore pokrali? Ako to radi policija, onda čini krivično delo.“, smatra Prelević.

Kako naš sagovornik dalje navodi, policija je na protestu Ispred skupštine suzavcem isprskala uglvanom one ljude koji ga „nisu zaslužili“.

„Imali su sedam do osam izgrednika a bacili su suzavac na mirne ljude. Tukli su i hapsili ljude koje su našli u Pionirskom parku. Ja nisam video da su se ti građani opirali odnosno da su napadali policiju, nisu se opirali hapšenju, oni su se opirali batinama. Ja mislim da su sredstva prinude juče upotrebljena mimo zakona, možda ona jesu po naredbi, ali mimo zakona“, zaključuje Prelević.

Prekomerna upotreba sile na protestu ispred Skupštine grada: Da li je vlast otela policiju od građana? 3
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, Milan Dumanović, uprkos Prelevićevoj tvrdnji kaže da policija ima pravo da bude i unutar objekta koji čuva.

„Policija po zakonu ima pravo da bude i unutar i izvan objekta, dakle to sve zavisi od procene onog ko u tom trenutku vodi takvu jedinicu, ili odlejenje. Svakako policija ne bi smela da se upotrebljava na ovakav način, i nije policija ta koja bi trebala da uspostavlja red u jednoj zemlji na ovakav način“, smatra Dumanović.

On kaže da se po snimcima i fotografijama sa društvenih mreža može videti da je bilo prekomerne upotrebe nasilja i od strane policije ali i od streane demonstranata.

„Dakle mi vidimo s jedne strane i povređene policajce, s druge strane vidimo na onim snimcima da su pojedini pripadnici policije su reagovali prekomernom upotrebom sile…“, kaže Dumanović.

On smatra da danas na čelnim mestima Ministarstva unutrašnjih poslova sede ljudi koji, kako kaže, previše slušaju naređenja političkih organa a ne struku.

„Tako da bi mogli i od njih da zatražimo da počnu da se ponašaju malo više kao pravi profesionalci i da reaguju na svako nasilje u zemlji a ne samo parcijalno i kada to odgovara jednoj od strana u ovom slučaju vlasti“, ističe Dumanović.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije i policijska inspektorka u penziji, Slavica Radovanović kaže za Danas da policija jeste u obavezi da štiti imovinu i države i građana ali njena sila mora da bude srazmerna sili koja joj preti.

“ Ako je policija tukla građane pendrecima koji su se tu našli, a koji su mirno protestvovali to je svakako prekoračenje ovlašćenja“, kaže Radovanović.

Komentarišući broj policajaca koji je bio angažovan na protestu u nedelju, kaže da procenu opasnosti i odluku o broju policajaca donosi načelnik policijske uprave, odnosno, kolegijum koji se formira.

„U odnosu na neku projekciju i procenu, angažuje se i broj policajaca i angažuju se jedinice. Moja lična procena je da su nedelju, angažovali mnogo više policijskih snaga nego što je uopšte bilo potrebe i da je ovo moglo da prođe bez ikakvog incidenta“, smatra Radovanović.

Prema njenom mišljenju vlast na ovaj način zloupotrebljava policiju, jer policija treba da štiti građane i imovinu a ne da štiti političku partiju i ideologiju.

„Sinoć je i više nego jasno pokazano da je policija potpuno stavljena u službu politike i rukovodioci koji donose odluke i daju naređenja policajcima apsolutno su oni policijski službenici koji su se stavili u službu politike“, kaže Radovanović.

Iz Policijskog sindikara Srbije na sve ovo kažu da mogu samo da podrže postupanje njihovih kolega na protestu opozicije ispred Skupštine grada Beograda.

„Policijski sindikat Srbije podržava zakonito i suzdržano postupanje pripadnika policije na sinoćnom protestu. Broj povređenih policijskih službenika govori o intezitetu nasilja koji je vršen nad pripadnicima policije“, kažu za Danas iz Policijskog sindikata Srbije.

Na pitanje zašto je policija izašla baš oko 22 časa, a ne ranije, kažu da ne mogu da daju precizan odgovor.

„Tempo postupanja pripadnika policije u svakoj datoj situaciji ne može se kvalitetno komentarisati , a da se u datoj situaciji nije učestvovalo. Istina je da agresivna masa može biti isprovcirana nastupom policije, ali policijski službenici su dužni da zakonito i srazmerno reaguju.“, navode iz sindikata.

„Ovakav događaj se može podvesti pod najsloženije policijske intervencije, kako zbog inteziteta napada na policijske služebenike, što se najviše ogleda u broju povređenih policajaca, oštećene opreme i vozila“, zaključuju iz Sindikata.

Policajci na protestu pretukli kolegu?

Nakon portesta održanog u nedelju ispred Skupštine grada Beograda na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi, kako mnogi tvrde, da uniformisani policajci tuku svog kolegu u civilu.

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, Milan Dumanović kaže da se ovakvi incidenti često dešavaju.

„To se ne dešava prvi put. to već nije ni mnogo do koordinacije već do toga da bi samo policajci u uniformi mogli da budu malo bolje obučeni i malo više informisani“, kaže Dumanović.

Iz Policijskog sindikata srbije negiraju da je došlo do prebijanja policajca u civilu od strane kolega u uniformi.

„Ovakva situacija je teorijski moguća, ali se retko dešava. Ovde se mora naglasiti da su policijske jedinice koje su ponele najveći teret ove intervencije Policijska brigade i Žandaremrija, odlično obučene, koordinisane i vođene“, kažu iz Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari