Prekrajanje istorije od ulica do nagrada

Bivša Oktobarska nagrada biće preimenovana u „Nagradu grada Beograda despot Stefan Lazarević“

Ostavite komentar


  1. Prekrajanje istorije je pocelo dolaskom na vlast sada propalih komunista. Navescu samo jedan primer antisrpske histerije koja je trajala decenijama u propaloj diktatorskoj, totalitarnoj komunistickoj Jugoslaviji. Negde na pocetku sezdesetih promenjeno je ime moje osnovne skole Majke Jugovica u Goce Delcev, da sada ne navodim, bezbrojne primere promenjenih imena ulica po celoj Srbiji kao i datuma koji su bili obelezavani u Kraljevini Jugoslaviji i pre toga u Kraljevini Srbiji iz srpske istorije.

      1. Па, и Гоце Делчев је у највећој мери такође измишљотина, Ацо…

    1. Deda je otisao da sluzi vojsku pred pocetak rata. Peske se vracao iz Hrvatske za Beograd. Ceo rat proveo sa puskom 2 godine u cetnicima ostatak u partizanima. Ostavili ga u sluzbi jos 3 godine,jer je bio pismen dovoljno i poslusan koliko treba.
      Zbog pevanja narodne pesme u kafani,posalju ga na goli otok,da da zbog pesme.. znaci mogao je da ratuje i bude dobar drug ali ako zaboravi da je srbin…nije smeo slavu da slavi,decu da krsti,ali je morao imovinu da da i stoku i zdravlje…toliko o njima i njihovom nobu i tome slicno

  2. Beograd je u doba despota Stefana bio ugarski grad, a despot Stefan bio malo turski, malo ugarski vazal (uz tvrđenje pazara, pa ko više plati)!…

    1. Слутим да је повјесни избор пао на деспота само из тог разлога што је Београд у његово време први пут био под српском влашћу.
      Јест привремено, и јест на поклон, али поклону се у зубе не гледа…

  3. Нису ни другови ослободиоци били мање дрчни на улице, даме и господо.
    Преименовали су готово све градске улице, без пардона према историји и њеном кроју. Нису чекали да се асфалтирају џаде по Котежу и Малом Мокром Лугу, да би им наденули сопствена имена и надимке.
    Можда су зато и остале неасфалтиране пола века…

    1. Kako bi bilo, g-dine Radakoviću, da prestanete da filozofirate i da povijesno slutite negde na drugom, po mogućstvu nevidljivom mestu, što se javno brukate neznanjem i hinjenom duhovitošću?! Da, „drugovi oslobodioci“ su preimenovali „gotovo sve gradske ulice“ – ostalo ih je samo nekih oko 150 sa starim imenima – od Braće Jugovića, Kosovske i Stevana Viskog, preko Pop Ička, vojvode Dragomira, Knez Milete, Vojvode Milenka, hajduk Veljka… pa do Karađorđa i kneza Miloša! I još se zeznuli, pa neke „svoje“ ulice nazvali po predratnim junacima, recimo po vojvodi Bojoviću!

  4. Zar promena imena ulica i svega drugog nije pocelo kada su propali komunisti dosli na vlast. Ime osnovne skole Majke Jugovica,u koju sam isao, negde sezdesetih je promenjeno u Goce Delcev.

    1. Да, али кад другови то раде, онда је то напредно и пожељно ан-женерал, а кад дочим ко њима отме историјски плен, онда је то велика неправда и „историјски ревизионизам“!
      Тај комунистички морал је сасвим бушмански…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.