Porazi od jakog Tuluza i moćnog Šahtjora nisu do kraja raspršili Partizanovu iluziju o zimskom snu u Evropi, ali su večerašnjem gostovanju za neku nijansu slabijem Brižu dali hamletovsku „biti ili ne biti“ dimenziju.

Stadion: Jan Brajdel. Kapacitet: 29.942 mesta. Sudija: Majk Din (Engleska).

Briž: Stijnen, Hefkens, Klukovski, Derden, Blondel, Akpala, Vargas, Gerec, De Mets, Ođiđa – Ofe, Perišić. Trener Adri Koster.

Partizan: Radosavljević, Stevanović, Gavrančić (Đorđević), Krstajić, Brežančić, Fejsa, B. Jovanović, Ilić (Kleo), Moreira, Ljajić, Diara. Trener: Goran Stevanović.

 

Bez ijednog boda iz utakmice sa liderom šampionata Belgije prvak Srbije propustio bi poslednju priliku za ukrcavanje u voz koji vodi u drugu fazu premijernog izdanja Lige Evrope, remi bi mu ostavio teoretsku nadu u reprizu podviga iz 2005, dok bi ga pobeda vratila među kandidate za drugo mesto u J grupi, jer je prvo „rezervisano“ za branioca trofeja iz Ukrajine.

– Veliki sam optimista kada su u pitanju naše šanse za pobedu u ovoj utakmici. Možda će, posle svega što smo u poslednje vreme prošli kao ekipa i klub, moje reči zvučati neozbiljno, ali iskreno verujem da je Briž pravi protivnik u pravo vreme. Niko kao mi iz tzv. proizvodnje ne može da zna kakvo je pravo stanje na terenu, a ja vidim, čujem i osećam da su se stvari popravile. Mislim pre svega na pristup, bez kojeg nema kvalitetne igre, a samim tim ni dobrog rezultata. Hrabri me to što smo opet spremni da ginemo za svaku loptu , što smo voljni da ispravljamo sopstvene i tuđe greške. Sada možemo jedni drugima na oči i(li) sami pred ogledalo, čistog obraza i savesti, jer znamo da smo dali sve što smo mogli – golica maštu navijača desni bek Siniša Stevanović.

Mladi defanzivac ne poriče enormnu razliku u kvalitetu između fudbala koji gledamo u Srbiji i većine stranih liga, ali u nedavnoj goleadi protiv Jagodine sluti buđenje i van granica zemlje.

– Žestoko se radilo tokom nedavne takmičarske pauze. Reprezentativci u svojim selekcijama, ostali u Zemunelu. Evropski porazi i domaći kiksevi dozvali su nas pameti, naterali da realno sagledamo naš položaj i mogućnosti. Shvatili smo šta ne valja i kako se ispravlja. Kikseva će uvek biti, ni najbolji nisu bezgrešni, ali ovaj susret sa Jagodinom i pre toga derbi sa Vojvodinom dali su nam smernice za budućnost. Ne smemo ići ispod tog nivoa ako hoćemo da obranimo titulu i prezimimo u Evropi. Srećan sam što vidim da svi u ekipi i stručnom štabu veruju da je to moguće. Neka ovo gostovanje bude prekretnica na bolje – priželjkuje hitri prvotimac Partizana, koji od ispadanja iz borbe za Ligu šampiona trpi potrese na svim nivoima – od uprave do terena.

I napadač Lamine Diara najavljuje novo, lepše lice svog tima u Brižu.

– Mnogo su nas inspirisali i ohrabrili dobra igra i ubedljiva pobeda protiv Jagodine. Toliko da svi verujemo da je došlo vreme za osvajanje prvih bodova u Evropi u poslednje dve godine. Tri bi bila idealna, jer bismo se s njima krupnim koracima vratili u trku za drugu fazu takmičenja, ali bi i jedan potvrdio da smo na pravom putu izlaska iz krize. Jeste Briž prvi u svojoj zemlji, nije ni mala stvar kada ih naš bivši trener Đukić pohvali da igraju najlepši fudbal u Belgiji, ali sigurno nisu jači od Šahtjora i Tuluza. Njihov remi sa Francuzima, od kojih je Partizan minimalno izgubio, govori mi da se možemo nositi s njima. I više od toga. Samo da budemo pametni, pažljivi i požrtvovani svih 90 minuta. Dosta je bilo packi po našim rukama, red je da ih podignemo u vis zbog slavlja – misli centarfor iz Senegala.

Večiti derbi i pripreme u Australiji?

Partizan nije ostao imun na poziv naših iseljenika iz Australije, koji su preko estradnog menadžera Rake Marića ponudili organizaciju prijateljskog meča sa Crvenom zvezdom u toj zemlji, što bi bio prvi večiti derbi odigran van Srbije. „Ozbiljno pregovaramo. Ideja je atraktivna, a ponuda dobra“, kaže Darko Grubor, generalni sekretar crno-belih, koji bi u slučaju dogovora zimske pripreme sproveli na petom kontinentu, jer je meč sa Zvezdom planiran za početak sledeće godine.

Djukić i Lazarević sa crno-belima

Ekspediciju Partizana sinoć su u hotelu Kempinski posetili bivši trener crno-belih, a sada belgijskog Muskrona, Miroslav Đukić i nekadašnji defanzivac tima iz Humske Mladen Lazarević, trenutno fudbaler obližnjeg Kortrijka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari