Prelević: Policija tražila Vulinovu tetku 1Foto: Medija centar

Imam pouzdane informacije iz dobro obaveštenih izvora da je policija u petak uveče tragala za tetkom ministra odbrane Aleksandra Vulina, kaže za Danas advokat i bivši koministar unutrašnjih poslova Božo Prelević, ironično komentarišući policijsku akciju „Vihor“ tokom koje su sve veće saobraćajnice i prilazi ka Beogradu bile blokirane.

Nastavljajući u istom stilu, Prelević, koji je i član predsedništva Pokreta slobodnih građana, rekao je da je iz istog izvora saznao da postoje indicije da je Vulinova tetka osnovala i nekoliko fantomskih preduzeća.

Za Bogoljuba Milosavljevića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Union, policijska akcija je „neuobičajena“, ali ostavlja mogućnost da je reč o legitimnom postupku MUP-a.

– Takve akcije su legitimne dok god ne remete živote građana, navodi Milosavljević. On je istakao da se slične akcije uglavnom najavljuju, ali i dodaje da tišina ne mora nužno da implicira i zloupotrebu policije.

– Moguće da je ovo bila akcija sa operativnim ciljem, pa da iz tog razloga nisu smeli da saopšte javnosti da će ona biti organizovana, kaže Milosavljević.

Operativni cilj akcije, prema saopštenju MUP-a, bio je „pronalazak lica po poternici, narkotika, nelegalnog oružja i pronalaska predmeta koji potiču ili su u vezi sa izvršenjem krivičnog dela“. Blokada većih saobraćajnica i prilaza Beogradu trajala je dva sata, a istovremeno je identična akcija održana i u Prijepolju.

„Ovakvim postupanjem demonstrirana je spremnost pripadnika ministarstva da u najkraćem mogućem vremenu podignu svoje resurse i postupanje na najviši mogući nivo, kako bi se zaštitila bezbednost građana, njihova imovina i izvršila kontrola lica i vozila, pri čemu je mogućnost bekstva takvih lica svedena na minimum“, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Prema navodima MUP-a, akcija je pokazala da policija može u svakom trenutku da garantuje bezbednosnu zaštitu građana i imovine i hvatanje izvršioca krivičnog dela u najkraćem vremenskom intervalu.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće i ubuduće sa ovakvim aktivnostima na teritoriji svih policijskih uprava u cilju maksimalne zaštite bezbednosti građana“, ističe se u saopštenju MUP-a.

Prema pisanju medija, policija je u petak od 22 časa do ponoći u Beogradu i Prijepolju blokirala sve veće saobraćajnice, kao i prilaze. Vozila sa upaljenim rotacionim svetlima blokirala su ulice, uz njih su stajali policajci, od kojih su mnogi bili naoružani automatskim oružjem, a na sebi su nosili pancire. Na nekim lokacijama prolaz građanima u automobilima po početku blokade nije bio dozvoljen, da bi zatim vozila bila propuštana uz vizuelnu proveru putnika. Glavni grad je nadletao helikopter MUP-a.

Istorijat

Akcija blokiranja saobraćajnica se, prenose mediji, primenjuje od devedesetih godina prošlog veka, ali isključivo po izvršenju najtežih krivičnih dela. Poslednji put je izvedena pre tri godine, posle pokušaja ubistva biznismena Milana Beka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari