Japanski premijer Šinzo Abe nagovestio je da neće podneti ostavku u slučaju da se obistine predviđanja da će njegova Liberalno-demokratska stranka doživeti sraman poraz na nedeljnim parlamentarnim izborima.
Rezultati istraživanja javnog mnjenja objavljeni nedavno u listu Jomiuri pokazuju da bi vladajućoj stranci mogla pripasti samo trećina poslaničkih mesta u Gornjem domu parlamenta, dok bi trijumf mogla zabeležiti najjača opoziciona partija, Demokratska stranka.

Japanski premijer Šinzo Abe nagovestio je da neće podneti ostavku u slučaju da se obistine predviđanja da će njegova Liberalno-demokratska stranka doživeti sraman poraz na nedeljnim parlamentarnim izborima.
Rezultati istraživanja javnog mnjenja objavljeni nedavno u listu Jomiuri pokazuju da bi vladajućoj stranci mogla pripasti samo trećina poslaničkih mesta u Gornjem domu parlamenta, dok bi trijumf mogla zabeležiti najjača opoziciona partija, Demokratska stranka. Vladajuća stranka poslednjih meseci beleži konstantan pad popularnosti zbog brojnih skandala za koje je odgovorna vlada premijera, među koje spada i gubitak podataka o penzionim korisnicima. Ipak, Abe je izjavio kako će nastaviti sa sprovođenjem reformi, od kojih su najznačajnije one u oblasti školstva, kao i revizija ustava, „šta god da se desi.“ Politički analitičari smatraju da premijer pričom o reformama želi da pridobije glasače, jer je proteklih meseci često kritikovan kako ne posvećuje dovoljno pažnje praktičnim pitanjima. On je takođe obećao da će izvršiti reviziju ustava, čime bi se dala veća ovlašćenja japanskim vojnim trupama koje učestvuju u prekookeanskim misijama i poboljšala disciplina u japanskim školama.
Ali, pojedini visoki zvaničnici njegove stranke kategorično tvrde da će Abea zadesiti sudbina bivšeg premijera Riutaroa Hašimotoa koji je bio prinuđen da podnese ostavku posle izbornog debakla svoje partije 1998.
U očajničkom nastojanju da pridobije glasače Liberalno-demokratska stranka protekle sedmice upozorila je javnost kako bi Severna Koreja, tradicionalni japanski rival, imala koristi od izbornog poraza te stranke. „Severna Koreja priželjkuje izborni debakl našeg premijera, ali mi ne smemo podleći njihovim ambicijama jer bi nam to donelo štetu. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da Abe pobedi“, izjavio je neimenovani saradnik japanskog premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari