Premijeri Austrije i Češke: Zapadni Balkan ne sme da bude zaboravljen zbog Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Austrijski kancelar Karl Nehamer i češki premijer Petr Fijala su danas u Pragu najavili da će zajedno nastojati da se postigne „jasan pomak“ u evrointegracijama Zapadnog Balkana jer se ne sme dozvoliti da taj region bude zaboravljen zbog rata u Ukrajini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, Nehamer je rekao da je Fijalu „molio da Češka ne gubi iz vida Zapadni Balkan“.

„Svetska javnost se koncentrisala na rat u Ukrajini, a Balkan nema toliko pažnje. Jasno je da Ukrajini jesu potrebni podrška i solidarnost, ali potrebni su i Zapadnom Balkanu“, kazao je austrijski kancelar.

Nehamer koji je posetio Zapadni Balkan, obavestio je češkog premijera o zapažanjima s tog putovanja i upozorio da veoma napeta situacija u Bosni i Hercegovini iziskuje pažnju EU.

„Ne želim da Zapadni Balkan ima osećaj da smo zbog Ukrajine zaboravili njegovu kandidaturu za EU“, naveo je Nehamer.

Češki premijer Fijala je zahvalio Nehameru što je obećao podršku Češkoj da bi bila uspešna u jednom od najavljenih prioriteta svog predsedavanja EU – postizanju osetnog i konkretnog pomaka ka prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU, a u slučaju Srbije, za dobijanju datuma eventualnog ulaska u EU.

„Rešavali smo i pitanje češkog predsedavanja Unijom i interesa evropskih zemalja koji imaju neku vezu s ruskom agresijom na Ukrajinu. Jedno od njih je i pomak u evrointegracijama Zapadnog Balkana. Pozdravljam veliko angažovanje Austrije i kancelara lično. Ponudio je Češkoj podršku kako bismo u tom pitanju napravili pomak“, kazao je Fijala.

Nehamer i Fijala su razgovarali i o pitanju sankcija Rusiji i posledicama eventualnog embarga na rusku naftu i gas po Austriju i Češku. Nehamer je rekao da embargo na gas za Austriju i Češku „ne dolazi u obzir“ jer za sve zemlje u EU „moraju da važe isti uslovi“.

„Austrija, Nemačka i Češka priznaju da je gas važan, a ako druge evropske zemlje važnom smatraju naftu, moraju da važe isti uslovi“ za najavljeni embargo, kazao je Nehamer.

Nehamer je upozorio da oslobađanje od zavisnosti od ruskog gasa ne može da se ostvari preko noći i da EU mora da odredi uslove prihvatljive za svoje članice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.