Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso odao je juče počast preminuloj sovjetskoj disidentkinji i udovici nobelovca Andreja Saharova Eleni Boner zbog hrabrosti koju je pokazala u borbi za ljudska prava. Počast Eleni Boner odao je i litvanski ministar spoljnih poslova Andronius Azubalis, čija je zemlja aktuelna predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„S tugom sam primio vest o smrti Elene Boner, istinske aktivistkinje i borca za ljudska prava“, naveo je Azubalis u saopštenju. „Sa svojim suprugom Andrejom Saharovim Elena Boner je bila figura na čelu sovjetskog disidentskog pokreta i igrala je ključnu ulogu u širenju ideala o ljudskim pravima iz Helsinške povelje“, osnivačkog akta 1975. Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju, koja je kasnije prerasla u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), podsetio je Azubalis.

Baroso je u saopštenju naveo da je Elena Boner bila uz svog supruga, dobitnika Nobelove nagrade za mir, u „borbi za političku slobodu, demokratiju i ljudska prava u bivšem Sovjetskom Savezu i širom sveta“. „Želim da odam priznanje hrabrosti koju je pokazala u odbrani osnovnih sloboda i ljudskog dostojanstva koju traže narodi sveta“, rekao je Baroso u saopštenju. Elena Boner je umrla u subotu u svojoj kući u Bostonu u SAD u 88. godini nakon duge i teške bolesti, saopštila je juče njena kćerka.

Elena Boner bila je oštri kritičar komunističkog režima u bivšem SSSR i istaknuti borac za ljudska prava. Bonerova je bila udovica Andreja Saharova, poznatog ruskog fizičara, disidenta i borca za ljudska prava. Godine 1975. dodeljena mu je Nobelova nagrada za mir. Nagrada Saharov nazvana je po njemu, a dodeljuje se svake godine pojedincima ili organizacijama koje su, prema mišljenju članova Evropskog parlamenta, imale doprinos u borbi za demokratiju i ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari