Preminula glumica Koraljka Hrs: Glumila je Nenu u filmu ‘U raljama života‘ 1Koraljka Hrs, foto screehshot You Tube

Preminula je hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica Koraljka Hrs.

Marija Kincl, kako joj je bilo pravo ime, od 1993.godine bila je docent na ADU u Zagrebu.

Rođena je u Zemunu 1941. godine, srednju školu završila na Sušaku, diplomirala glumu na Akademiji pozorišne umjetnosti u Zagrebu 1964. godine, diplomirala 1974. godine, piše Jutarnji list.

Bila je članica Hrvatskog narodnog dramskog kazališta u Zagrebu od 1965. do 1993. godine. Zatim docent na Odsjeku za glumu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Pored HNK, nastupala je u Teatru &TD, Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku i na Dubrovačkim letnjim igrama.

Širokog interpretativnog registra tumačila je uloge različitih žanrova, od mladih naivaca i ljubavnika do tragičnih heroina. Koristeći minimalna izražajna sredstva, stvarala je likove sa suptilno doziranim humorom ili diskretno prožetim tragičnim prizvukom, donoseći nove perspektive kako klasičnoj tako i savremenoj dramskoj književnosti.

Isticala se kao Lizeta (C. Goldoni, Veliki smešni rat), Honei (E. Albee, Ko se boji Virdžinije Vulf), Agnes (Molijer, Škola za žene), Nina (A.P. Čehov, Galeb), Estelle (J.P. Sartr , Iza zatvorenih vrata), Deša i Pavle (I. Vojnović, Dubrovačka trilogija – Allons enfants i Suton)…

Glumila je u filmovima Bravo Maestro (1978), U raljama života kao Nena (1984) R. Grlića i Zločin u školi (1982) B. Ivande.

Dobitnica je Nagrade „Dubravko Dujšin” 1978.

Njene kolege su je veoma cenile, pa je Jadranka Đokić, na primer, u jednom nedavnom intervjuu rekla: „Čas glume vodile su naše divne i značajne učiteljice – Neva Rošić i Koraljka Hrs, tako da mislim da nismo mogli bolje.

Na televiziji je glumila i u „Tražim srodnu dušu” (1990) i u filmu Gabrijel u ulozi Keti.

Bila je supruga poznatog arhitekte Branka Kincla, imaju dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari