Preminula istoričarka Ljubinka Trgovčević Mitrović (1948-2022) 1Ljubinka Trgovčević Mitrović Foto: Vesna Anđić (RFE/RL)

U Beogradu je danas, posle kratke i teške bolesti, preminula profesorka Ljubinka Trgovčević Mitrović, istoričarka, redovna profesorka Fakulteta političkih nauka u penziji i jedna od osnivača Udruženja za društvenu istoriju.

Rođena je u Sarajevu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odseku Savremena istorija 1971, gde je tri godine kasnije magistrirala istorijske nauke i 1984. dokrotirala.

Od 2001. do 2016. bila je redovna profesorka na Fakultetu politčkih nauka u Beogradu, pre toga je radila u Istorijskom institutu SANU, a tokom duge i bogate karijere bila je angažovana u Centru za multidisciplinarne studije, Univerzitet u Beogradu, Škola doktorskih studija, smer Istorija i filozofija prirodnih nauka (2010-2017).

Kao društveno angažovana osoba bila je članica Predsedništva SR Srbije u burnim godinama (1986-1988), pre toga delegatkninja u Skupštini Srbije (1982-1986), predsednica Saveza za brigu o deci i omladini Jugoslavije (1986-1990), predsedica Upravnog odbora Istorijskog arhiva Beograda (2001-2004) i predsednica Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije (2008-2013)

U Savezu istoričara Jugoslavije i Društvu istoričara Srbije obavljala je niz značajnih zaduženja i rukovodila nizom istraživanja, a do samog kraja bila je angažovana kao predsednica Saveta Centra za studije roda i politike (FPN), članica Izdavačkog saveta European History Quarterly, London, članica Udruženja za društvenu istoriju, čija je suosnivačica i članica Saveta Zadužbine Mihael Zikić, Univerziteta Bon.

Dobitnica je NIN-ove nagrada za publicistiku 1986. godine i počasna članica Međunarodnog univerzitetskog seminara u Blagoevgradu (1995).

Iza Ljubinke Trgovčević Mitrović ostao je bogat naučni opus.

Bila je udata za kolegu profesora Andreja Mitrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari