Preminuo akademik Dejan B. Popović 1Dejan B. Popović Foto: SANU

Akademik i sekretar Odeljenja tehničkih nauka SANU Dejan B. Popović preminuo je danas u Beogradu, u 71. godini, posle duge i teške bolesti, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Rođen je u Beogradu 2. aprila 1950. godine. Poseban doprinos ostvario je u oblasti biomedicinskog inženjerstva i robotike.

„Njegov britak um, razboritost i darovitost bili su pokretač kolegama, istraživačima, studentima i svima koji su imali čast da ga upoznaju, a spremnost da sasluša i uputi pravu reč bila je svima pouzdani oslonac. Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku i svetsku nauku, ističe se u saopštenju SANU.

Diplomirao je (1974), magistrirao (1977) i doktorirao (1982) na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a na istom fakultetu je izabran u zvanje redovnog profesora 1995. godine. Bio je profesor za oblast rehabilitaciono inženjerstvo na Univerzitetu Alborg u Danskoj, od 1999. do 2014, a potom je, od 2015. godine, na istom univerzitetu izabran za profesora emeritusa.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauke i umetnosti izabran je 2009, a za redovnog 2015. godine. Bio je redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i inostrani član Slovenačke akademije znanosti i umetnosti (SAZU). Pored toga, akademik Popović je bio predsednik Društva za ETRAN, kao i član stručnih udruženja: International Functional Electrical Stimulation Society (IFESS), European Association of Medical and Biological Engineering (EAMBES) i Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE).

Bio je pridruženi urednik sledećih izdanja: „IEEE Transactions of Neural Systems and Rehabilitation Engineering”, „Medical and Biological Engineering and Computing, Medical Engineering and Physics”, „Journal of Neuromodulation” i „Journal of Automatic Control”.

Akademik Dejan B. Popović je dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu ona za najbolji rad na IFAC Conference on Control in Biomedical Engineering, Galveston, Teksas, SAD, 1992; zatim Discobolos, za najbolje ICT rešenje u medicini, 1998. godine, i Nagrada za patente Evropskog udruženja za patente, sa Aleksandrom Vegom, 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari