Jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) koja je 5. oktobra 2000. smenila režim Slobodana Miloševića, Branislav Kovačević Cole koji je bio i narodni poslanik Skupštine Srbije, iznenada je preminuo juče ujutro u 58. godini života.


Kovačević je kao nestranačka ličnost bio član DEPOS-a i Koalicije Zajedno, a sa pokojnim profesorom Ivanom Đurićem u Parizu je pokrenuo Pokret za demokratske slobode, da bi 1997. osnovao Ligu za Šumadiju – Koalicija Šumadija i postao njen predsednik. Sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Reformistima Vojvodine, SDU, Sandžačkom demokratskom partijom i Savezom vojvođanskih Mađara 1998. osnovao je Savez demokratskih partija, koji je nakon osnivanja DOS postao njen kolektivni član. Na izborima 2000. Kovačević je izabran za narodnog poslanika na listi DOS-a.

Branislav Kovačević je osamdesetih godina prošlog veka bio organizator, urednik programa i umetnički direktor kragujevačkog Studentskog kulturnog centra, iz kojeg je zbog opozicionog delovanja početkom devedesetih isteran s posla. Nakon uvođenja višestranačja, već 1990. u kragujevačkom SKC među prvima u Srbiji organizuje tribine sa predstavnicima nerežimskih stranaka i organizacija u Srbiji, a u avgustu 1991. organizovao je jedini u Srbiji koncert za mir, uz učešće pevača i glumaca sa teritorije cele bivše Jugoslavije.

Smrt ga je zatekla na mestu umetničkog direktora privatnog preduzeća „Scena“ u Kragujevcu, a bio je vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala „Šumadija pres“. Vreme i mesto sahrane Branislava Kovačevića biće naknadno saopšteni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari