Preminuo dvogodišnji dečak čiji je otac štrajkovao glađu tražeći lek 1Foto: Pixabay/ Lily

Dvogodišnji dečak Lav Popović, čiji je otac štrajkovao glađu ispred ministarstva zdravlja, preminuo je danas, objavili su beogradski mediji.

Dečak je bolovao od leukemije i već dva meseca se borio za život na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Novom Sadu, a priča o njemu skrenula je pažnju javnosti nakon što je njegov otac Nemanja Popović započeo štrajk glađu ispred Ministarstva zdravlja jer, kako je rekao, njegovom sinu nije dopušteno da prima eksperimentalnu terapiju kanabioidima bez THC-a, koja bi mu, veruje, spasila život.

Vest o smrti dečaka za portal Nova.rs potvrdio je Lavov otac Nemanja, kao i Mladen Nikolić, koautor Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama koji se takođe borio da Lav dobije lek.

Danica Petrović iz udruženja „IRKA“ (Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa) rekla je za Nova.rs da je ovaj slučaj nezapamćen u Srbiji.

„Nije da nam je vlast ikad dala zeleno svetlo, ali to je ista ona vlast kao i pre osam godina. Zvanično kanabis nije legalizovan niti priznat u Srbiji, ali uvek se žmurilo na jedno oko što se toga tiče, bar strogo u medicinske svrhe. Dešavalo se da ljudi koje poznajem lično po bolnicama na noćnim stočićima drže ulje kanabisa, doktori vide i samo skrenu pogled. Zato je sad čudno što su dozvolili da jedno dete od svega dve godine koje je moglo da se spase, nije spaseno, njima na dušu. Osam godina koliko sam ja ovde to se nije desilo“, navela je Danica.

Dečakov otac je ranije za N1 naveo, da bi terapija pomogla detetu i olakšala bolest, ali da lekari ne pristaju na primenjivanje ukoliko, kako kaže, lek nema etiketu – odnosno da je registrovan u Srbiji.

Lav je umro u danu kada se očekivao sporazum između ministra zdravlja Severne Makedonije sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem, a koji bi omogućio da taj lek stigne u našu zemlju i da bude zvanično registrovan, prenela je Nova.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari