Preokret na suđenju za pogibiju radnika u vojnoj fabrici u Lučanima: Sud naložio superveštačenje i dozvolio korišćenje izveštaja vojske 1Fabrika "Milan Blagojević" Lučani/ Foto: Nenad Kovačević

Sud u Ivanjici je naložio superveštačenje uzroka tragedije u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima u kojoj su, 14. jula 2017. godine, nastadala dvojca radnika, kao i da se u dokazne spise uvrsti izveštaj Ministarstva odbrane, koji je sačinjen deset dana nakon te nesreće.

Nesreća, za koju porodica nastradalog radnika Milomira Milivojevića, njihov punomoćnik i nekoliko svedoka smatraju da je to bila eksplozja otpadnog baruta dok optuženi i njihovi advokati tvrde da je to bio požar, dogodila se u pogonu Raketna goriva.

Osim Milomira Milivojevića (25), poginuo je i Milojko Ignjatović (55).

Dvojica veštaka su nedavno ponudila svoje ocene, ali Dobrivoje Milutinović zamenik javnog tužioca u Čačaku, u Odeljenju u Ivanjici, smatra da veštačenja Julija Cinklera i Miloša Vukadinovića nisu u celosti ponudila odgovore na sva pitanja o uzrocima nesreće i da njihovi izveštaji nisu u potpunosti usklađeni, pa je zatražio superveštačenje.

Za superveštačenje je predložio Dragana Radmilca iz Beograda, za koga je istakao da je na spisku sudskih veštaka.

Zahtev tužioca su podržali porodica nastradalog Milivojevića i njihov zastupnik, dok su mu se protivili okrivljeni i njihova odbrana, smatrajući da su veštaci svoj deo posla uradili stručno i profesionalno, te da su svoje ocene usaglasili.

Ipak, sudija Ljubiša Tomićević je prihvatio zahtev tužioca.

Takođe, zanimljivo je i to što je sudija prihvatio i predlog zastupnika porodice  Milivojević da se u dokazni materijal uvrsti izveštaj Ministarstva odbrane o toj nesreći i da se taj dokument tokom suđenja pročita, što je, prvobitnom odlukom, odbio da učini jer taj spis, kako je tada obrazložio, nosi oznaku „strogo poverljivo“, iako je on već tada bio objavljen u medijima.

Takav preokret i poništenje svoje prvobitne odluke, sudija je danas obrazložio time što je taj dokument postao dostupan javnosti, čime je prestala da važi oznaka o njegovoj tajnosti.

U tom izveštaju, koji su ranije objavili pojedini mediji, između istalog, rukovodstvu lučanske fabrike je naloženo da sprovede niz mera i procedura zaštite i bezbednosti na radu koje se, do pogibije dvojice radika, očigledno, nisu sprovoodile.

Na takav zaključak ukazuju i činjenice o tome da je ubrzo posle te tragedije, radnicma podeljena nova HTZ oprema i, između ostalog, postavljen video-nadzor u fabričkim pogonima.

Sudski proces, koji je počeo 3. oktobra 2019. godine, nastaviće se 17 marta.

Optuženi za tragediju  

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića (78), u to vreme generalnog direktora fabrike, koji je preminuo krajem aprila prošle godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari