Komesar Komesarijata za izbeglice i emigracije Srbije Vladimir Cucić izjavio je juče da je od nekadašnjih 700 izbegličkih centara u Srbiji preostao još 21 centar. „Od 700 kolektivnih centara ostao je 21 u celoj Srbiji, od čega je 12 na teritoriji Kosmeta. U užoj Srbiji preostalo je da zatvorimo još devet izbegličkih kolektivnih centara, čime bismo veliki zadatak koji je trabalo da bude obavljen godinama ranije, doveli do kraja“, izjavio je Cucić prilikom useljenja u nove stanove deset romskih porodica izbeglih sa Kosova koje su živele u izbegličkom kartonskom naselju na Starom aerodromu u Kraljevu.

On je kazao da je problem zatvaranja izbegličkih centara na Kosmetu složen i da se razlikuje od devet centara u ostatku Srbije koji bi trebalo da budu zatvoreni do kraja ove, odnosno početka naredne godine.

– Problem zatvaranja izbegličkih centara na Kosmetu je kompleksan, podrazumeva pregovore, rešavanje imovinskih odnosa. Svi ti ljudi nalaze se u zgradama koje su vlasništvo Srbije, a onog trena kada izađu iz njih, ti objekti su prepušteni svakome, a ne vlasniku i zbog toga mi željno očekujemo konstituisanje srpskih opština, rekao je Cucić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari