Preporuka za smenu direktora nije obavezujuća 1Foto: www.wikipedia.org / Wlodzimierz

Svaka preporuka, pa i ova ministra prosvete nije automatski obavezujuća. Mislim da je u slučaju maturskih ispita previše paljbe osuto po školama na jugu Srbije.

Da li je samo direktor u čitavom lancu koji su organizovali završni ispit odgovoran ili svi koji su u tome učestvovali – pita gradska većnica za obrazovanje Zorica Jović, komentarišući za Danas preporuku ministra prosvete Mladena Šarčevića za smenu direktora u četiri vranjske osnovne škole.

Ona je precizirala da nikakvih smena neće biti dok Ministarstvo ne pojasni kriterijume na osnovu kojih je utvrđena odgovornost četvorice direktora. Preporuka se odnosi i na smenu 20 supervizora koji po oceni ministra nisu kvalitetno odradili posao za koji su bili angažovani.

Ministar prosvete je preporučio školskim odborima da smene direktore osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Radoje Domanović“, „Branko Radičević“ i „Jovan Jovanović Zmaj“. U ceo slučaj uključen je i načelnik Školske uprave za 13 opština juga Srbije Dragan Mitrović, koji je danas imao sastanke sa direktorima škola i predstavnicima gradske uprave, ali nije bio dostupan za komentar.

U školama u kojima se traži smena direktora za sada nisu zakazane sednice školskih odbora sa ovom temom.

Šarčević je preporučio smenu ukupno 24 direktora škola u Srbiji u kojima su uočene nepravilnosti na završnom ispitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.