Preporuke o štednji struje nisu obavezujuće: Na koga se one ne odnose? 1

Preporuke za smanjenje potrošnje koje smo predložili i poslali ka javnim preduzećima, državnoj upravi, ustanovama, institucijama, lokalnim samoupravama nisu obavezujuće, već treba da podstaknu da javni sektor napravi svoje planove štednje, kazao je za RTS Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

On je naveo da Ministarstvo očekuje da se preporuke primene gde je i u kojoj meri moguće.

– Preporuke se, naravno ne odnose na bolnice, vrtiće, škole, ustanove socijalne zaštite – dodao je Lakićević.

Upravo je o uštedama eletrične enrgije u vrtićima i školama u predthodnom periodu bilo najviše reči.

Iz Ministarstva energetike kazali su prethodno za Danas da je jedan od predloga bio da se ograniči temepratura prostorija do najviše 20 stepeni s tim da se taj predlog ne odnosi na „predškolske ustanove, vrtiće, škole, bolnice, domove zdravlja, domove za stara lica i sve ostale ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite“.

I pored toga jedan beogradski dom zdravlja doneo je odluku da se temperatura u ambulantama ograniči na 20 stepeni, sa izuzetkom prostorija u kojima se pregledaju deca.

Iz Ministarstva su naveli da „činjenica da je deo ustanova izuzet iz preporuka ne znači da i one takođe ne mogu da doprinesu štednji energije tako što će se u njima, na primer, gasiti svetla u prostorijama u kojima niko ne boravi ili zamenjivati stare sijalice novim LED sijalicama“.

Istovremeno u izjavi za RTS Zoran Lakićević je kazao da je Ministarstvo rudarstva i energetike prošle godine, donošenjem novog zakonodavnog okvira, započelo nacionalni projekat unapređenja energetske efikasnosti.

-Subvencije za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela, praktično su prvi korak ka smanjenju potrošnje. Do sada su plan štednje dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća, 35 velikih privrednih subjekata i na osnovu planova koje su sastavili videćemo i koliki je procenat uštede – dodao je državni sekretar.

On je rekao da se promenom navika može uštedeti mnogo i da to neće ugroziti ničiji komfor, niti bezbednost.

-Zaista malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje ovca za uvoz struje. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju. Kada je reč o domaćinstvima, preporuke se odnose najviše na racionalnije korišćenje uređaja i kako koristimo bojler, šporet, frižider, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove, LED sijalice. Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima, rekao je Lakićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari