I domovi zdravlja moraju da štede struju: Naloženo gašenje svetla, isključivanje računara, štampanje samo neophodnih dokumenata 1

I domovi zdravlja dobili su dopis da je u narednom periodu potrebno štedeti električnu energiju. Na osnovu toga jedan doma zdravlja u Beogradu naložio je niz mera koje između ostalog podrazumevaju – zabranu korišćenja klime osim u prostorijama u kojima se leče bebe i deca predškolskog uzrasta, ograničenje temperature na 20 stepeni u ambulantama, gašenje svetla, ali i štampanje samo neophodnih dokumenata….

Kako stoji u dopisu koji je prosleđen zaposlenima u jednom beogradskom domu zdravlja, a u koji je Danas ima uvid – u skladu sa zaključkom Vlade i obaveštenjem Ministarstva energetike o neophodnosti uštede, Ministarstvo zdravlja obavestilo je zdravstvene ustanove da je neophodno smanjiti potrošnju električne i toplotne energije.

Mere štednje treba da se primenjuju od 1. septembra do 31. marta 2023, a cilj je da se potrošnja smanji minimum 15 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Pri tome, dom zdravlja svakog meseca mora da dokumentuje ostvarene uštede.

Kako bi se to postiglo, zaposlenima u ovom domu zdravlja naloženo je da ne koriste klimu ni za zagrevanje ni za hlađenje (osim za prostorije u kojima se pregledaju deca), kao i da „zdravstvene ambulante koje se greju na struju mogu u prostorijama imati temperaturu najviše od 20 stepeni“.

Takođe je istaknuto da se ne koristi osvetljenje u prostorijama i kancelarijama u periodu dana kada ima dovoljno svetlosti.

-Ne postavljati tamne zavese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svetlost od prozora, danju ne spuštati roletne, radne stolove postaviti tako da mogu da koriste prirodnu svetlost, isključivanje osvetljenja kada u prostoriji niko ne boravi…. – navodi se još među merama uštede.

Takođe se ističe i da svetlo treba gasiti nakon radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi ali i da se štampači moraju racionalno koristiti.

-Štampanje samo onih dokumenata koji su potrebni i onoliko kopija koliko je potrebno i po završetku rada isključiti sve računare, štampače i druge uređaje – navodi se na kraju.

Podsetimo mere uštede električne energije u držanim ustanovama najavljene su pre nekoliko nedelja.

Poslednjih dana veliko nezadovoljstvo izazvala je informacija da se elektična energija mora štedeti i u školama i vrtićima.

Iako su predstavnici prosvete naveli da su dobili nalog da temperatura u prostorijama ne sme prelaziti 20 stepeni, ministarka energetike Zorana Mihajlović je to demantovala, rekavši da se preporuke Ministarstva ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

-Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka, rekla je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari