Šta do sada znamo o merama štednje struje: Ko je izuzet i u čemu? 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Četvrti dan zaredom javnost nema precizne odgovore na pitanje ko je sve izuzet od preporučenih mera štednje električne i toplotne energije i u čemu.

Dileme za sada nema oko jednog: u predškolskim ustanovama, školama, bolnicama, domovima zdravlja, domovima za stara lica i svim ostalim ustanovama u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite temperatura neće morati da bude najviše 20 stepeni Celzijusovih.

„Jedan od predloga preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprava, državna preduzeća, javne ustanova i privredu jeste i da obezbede da objekti/prostorije koji se zagrevaju/dogrevaju u prostorijama imaju temperaturu najviše 20 stepeni, sa izuzetkom predškolskih ustanova, vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja, domova za stara lica i svih ostalih ustanova u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite. Dakle, Ministarstvo rudarstva i energetike je, u skladu sa predlogom preporuka, izuzelo gore navedene kategorije od obaveza štednje energije“, rečeno je Danasu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ipak, iz tog ministarstva nismo dobili eksplicitan odgovor da li ostale preporuke za štednju struje, koje se ne odnose na zagrevanje, treba da poštuju pomenute ustanove i da li moraju da naprave i dostave Ministarstvu planove štednje ili ne.

„Činjenica da je deo ustanova izuzet iz preporuka ne znači da i one takođe ne mogu da doprinesu štednji energije tako što će se u njima, na primer, gasiti svetla u prostorijama u kojima niko ne boravi ili zamenjivati stare sijalice novim LED sijalicama“, bilo je sve što su rekli u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Na ista pitanja iz Ministarstva prosvete odgovor nismo dobili, niti su ga poslali školama.

Nekoliko direktora beogradskih škola nam je potvrdilo da posle dopisa koji je nedavno stigao, a u kome se od njih traži da naprave planove ušteda, iz Ministarstva prosvete nisu dobili obaveštenje jesu li od štednje izuzeti u celini ili samo u delu koji se tiče grejanja prostorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.