Preporuke ODIHR-a na dnevnom redu prvog kolegijuma Skupštine Srbije 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Dalji rad na primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje parlamentarnih izbora održanih 17. decembra 2023. godine biće sutra na dnevnom redu prvog kolegijuma Skupštine Srbije, koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS i ODIHR u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Koalicije Srbija protiv nasilja saopštila je u petak da su oni, koalicija NADA i inicijativa ProGlas usaglasili jedinstvenu platformu kojom će nastupiti na kolegijumu i navela ključne zahteve koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora.

Kako se navodi, ti zahtevi su revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR, zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja RTS i održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme sa izborima za Skupštinu Beograda.

Srbija protiv nasilja istakla je i da će opozicija inistirati i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari