Transparentnost Srbija dostavila Skupštini i Vladi predloge za realizaciju preporuka ODIHR 1Foto: Logo

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je Skupštini Srbije i Vladinoj Radnoj grupi za unapređenje izbornog procesa dostavila predloge u vezi sa realizacijom preporuka iz konačnog izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle izbora iz decembra 2023. godine i neispunjenih preporuka posle ranijih izbora

U predlozima dostavljenim uoči sednice Kolegijuma parlamenta o implementaciji tih preporuka, zakazane za naredni ponedeljak, piše da je Vlada Srbije do sada objavljivala informacije samo o radu na 25 preporuka iz poslednjeg izveštaja ODIHR iz čega se, kako se ocenjuje, može zaključiti da Radna grupa uopšte nije razmatrala na koji način bi mogle da se ispune preporuke koje je ODIHR dao nakon izbora 2017. godine, 2020. godine i 2022. godine, a koje nisu ispunjene.

„To je direktno suprotno onom što stoji kao uvod za 25 preporuka iz poslednjeg izveštaja. Uzimanje u obzir ranijih preporuka ODIHR je od ključnog značaja za ostvarivanje suštinskog pomaka u unapređenju izbornog procesa“, ocenila je Transparentnost Srbija.

Organizacija je upozorila da se u ključnoj preporuci ODIHR i sada, kao i nakon prethodnih izbora, traži da se sve neophodne izmene zakonodavstva iniciraju kroz „inkluzivni konsultativni proces“ i da Radna grupa „treba da funkcioniše potpuno transparentno, uz uključivanje relevantnih aktera, kao što su organizacije civilnog društva“ ali da to nije učinjeno.

Dodaje se da se „već sedam godina, u svim izbornim ciklusima, ponavlja ili podseća na to da nije ispunjena preporuka koja se odnosi na razdvajanje aktivnosti koje javni funkcioneri preduzimaju u službenom svojstvu od onog što čine kao učesnici izbora“.

„Takođe se od 2017. godine ponavlja da je neophodno da ‘državni organi preduzmu odlučne mere kako bi se sprečio pritisak na birače, uključujući zaposlene u javnom sektoru’, kao i da se temeljno moraju istražiti slučajevi iznuđivanja i sankcionisati osobe odgovorne za to“, piše u saopštenju TS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari