Brnabić u Valjevu ponovo pozvala opoziciju na dogovor o izbornim uslovima 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Potpuno i otvoreno pozivam sve predstavnike u Skupštini da razgovaraju o temama koje se tiču izbornih uslova ali u „normalnoj atmosferi u kojoj možemo da se složimo da se ne slažemo“, i čini nam se da oko implementacije ODIHR preporuka svakako imamo konsenzus, izjavila je danas u poseti Valjevu predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević obišle su danas vrtiće „Mali princ“ i „Palčica“ u Valjevu.

U toj poseti Brnabić je istakla je da će se kao predsednica Narodne skupštine podruditi da poveća javnost u svom poslu i da se bude više na terenu kako bi narodni poslanici bili više na terenu da bi se napravio „kvalitativni iskorak u radu“.

Na pitanje o prisustvu opozicije na kolegijumu i zahtevu o zajedničkoj komisiji sa izvršnim ovlašćenjima, Brnabić je rekla je da „potpuno i otvoreno“ poziva sve predstavnike u skupštini da razgovaraju o temama koje se tiču izbornih uslova ali u „normalnoj atmosferi u kojoj možemo da se složimo da se ne slažemo, ali čini nam se da oko ODIHR imamo konsenzus.“

Brnabić je rekla i da je kolegijum sazvala na temu implementacije ODIHR preporuka i pozvala Radnu grupu Vlade Srbije koja od 2019. godine radi na implementaciji svih preporuka ODIHR izveštaja kako bi upoznala poredstavnike poslaničkih grupa sa time šta je do sada urađeno.

Istakla je da postoje i poslaničke grupe u opoziciji koje su joj rekle da su potpuno protiv ODIHR preporuka.

„Nema nikakvog problem da se to radi zajednički i da se tako radi još od 2019 .godine, sve do trenutka dok opozicija i predstavnici organizacija civilnog društva nisu napustili tu radnu grupu jer im je bilo nezanimljivo,“ objasnila je Brnabić.

Objasnila je da su opoziciji „davali USB sa ažuriranim promenama u biračkom spisku, ali da je predstavnicima opozicije to bilo nezanimljivo“.

Brnabić je još jednom podsetila i da je predsednik Srbije pozvao opoziciju na konsultacije sa njim ali „da se nisu udostojili da dođu“ kao i kada ih je predsednik konstitutivne sednice Stojan Radenović pozvao na konsultacije oko potpredsednika Skupštine i članstva u radnim telima.

Osvrnuvši se na zahtev opozicije da kolegijum bude otvoren za medije, Brnabić je istakla da ona „ne može da izmišlja pravila i da su konsultacije ozbiljna stvar a ne rijaliti šou“.

Brnabić je naglasila da je večerašnja konferencija predsednika Srbije verovatno najbitnija pres konferencija do sada, jer u ovako teškim vremenima „moramo da radimo kao jedan tim i čuvamo suverenitet naše zemlje“ i dodala je da se ne raduju svi tome što Srbija ima kontinuirani ekonomski rast.

Jak tim je potreban i zbog očuvanja Autonomne pokrajine Kosova i Metohije a veliku ulogu u tome, naglasila je Brnabić, imaju lokalne samouprave, pre svega u pogledu obrazovanja.

Na pitanje novinara šta će opozicija reći na izjave šefa misije OEBS-a da Srbija ima uslove za izbore, predsednica Skupštine je rekla da sve što priča opozicija „pada u vodu“ činjenicom da je opozicija zahtevala hitne beogradske i parlamentarne izbore do kraja 2023. godine i upitala građane „Da je opozicija sumnjala u izborne uslove i birački spisak da li bi tražila hitne izbore?“

„Ta činjenica govori da opozicija zna da ne postoji problem sa biračkim spiskom, a kritike na račun toga su politikanstvo i alibi,“ rekla je Brnabić

Takođe, Brnabić je uporedila preporuke ODIHR-a za izbore u Srbiji i drugim zemljama poput Holandije i Poljske i rekla da su preporuke Srbiji mnogo blaže od većine evropskih zemalja.

„Srbija ima izuzetno transparentan okvir za izborne uslove, izbori su fer, demokratski i transparentni,“ zaključila je Brnabić.

Na pitanje novinara o izjavi Milana Stamatovića o preseljenju birača, Brnabić je rekla da ne misli da je to legalo i legitimno kao i da je Stamatović rekao da je to samo moguće.

„Nešto nisam videla da tokom perioda između 2002. i 2014. godine kada je naseljeno 150.000 ljudi i dodato u birački spisak, za razliku od perioda 2014. do 2024. kada se spisak povećao za 19.000 ljudi, da ste postavljali pitanje naseljavanja,“ rekla je Brnabić i dodala da su za nju uslovi isti za sve „kako za Srbija protiv nasilja tako i za Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari