Đilas (SSP): Razgovor s vlastima samo o implementaciji preporuka ODIHR o izbornim uslovima 1Foto: Z. S. M.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je kazao da ta stranka želi da razgovara s vlastima o implementaciji preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi izbornih uslova, te da zato nije bila na današnjem sastanku kod predsednice parlamenta Ane Brnabić.

Đilas, čiji SSP je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“, je za „Euronews Srbije“ kazao da je njihov zahtev jednostavan i preciziran i saopšten u parlamentu a da je današnji sastanak kod Brnabić bio tehnički.

Prema njegovim rečima, mogla je predsednica parlamenta „da pozove na kafu kod sebe ili u restoran – ista bi situacija bila“.

„Želimo da razgovaramo sa predstavnicima vlasti oko toga kako će biti implementirane preporuke iz izveštaja ODIHR u svim oblastima koje su navedene“, kazao je.

Kako je ocenio, ovo danas (kod Brnabić) je bio tehnički sastanak gde je trebalo da se razgovara navodno o mestima zamenika predsednika (skupštinskih) odbora za opoziciju“.

Podsetio je na raniji stav SSP i stranaka sa liste „Srbija protiv nasilja“ da neće mesta ni predsednika skupštinskih odbora a ni mesta potpredsednika skupštine.

„Uzimamo mesta u odborima jer pripadaju strankama na osnovu građana koji su glasali …. ovo danas nije bila tema, tema je ponedeljak i poziv na Kolegujum“, kazao je Đilas.

Iz skupštine Srbije je ranije saopšteno da je predsednica parlamenta Ana Branbić sazvala za 1. april prvi sastanak skupštinskog kolegijuma a koga čine i šefovi poslaničkih grupa i njihovih zamenika.

Na dnevnom redu, kako je saopšteno, biće konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Lider SSP je naveo da bi tu tema trebala da bude „nešto nalik onome što smo predložili“, te dodao da sutra koalicija „Srbija protiv nasilja“ zauzeti konačan stav o tome.

Ponovio je da je stav SSP da bi bilo logično da opozicija ode na taj sastanak.

„Stav SSP sam već rekao i da bi, s obzirom da smo se (ranije) obratili i predsednici skupštine i premijeru, kod god da je to, da bi bilo logično da se odazovemo tom pozivu“, kazao je.

Kako je kazao, na tom sastanku bi opozicija mogla da vidi da li postoji mogućnost da bude pokrenut „neki razgovor i da se dođe do nekog rešenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari