Sukob bivših koalicionih partnera: Zavetnici odgovorili Bošku Obradoviću, poručili mu da pokušava da se ponovo približi Đilasu 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Srpska stranka Zavetnici odgovorila je na izjavu bivšeg presednika Dveri Boška Obradovića da je koalicija ove dve stranke na proteklim izborima bila greška, rekavši da time Obradović želi da se približi bloku oko predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

“Razumemo nameru Pokreta Dveri da kontinuiranim prozivkama i napadima na Zavetnike pokušavaju da obnove relacije sa probriselskom opozicijom. Zašto su odstupili od principa nacionalnog okupljanja – to su pitanja za njih, time se zaista ne bavimo”, navodi za Danas članica Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Dragana Miljanić.

Miljanić kaže da ako je udaljavanje Dveri od principa nacionalnog okupljanja “uslov njihovog novog približavanja Đilasovom političkom jatu” to je legitmina stvar.

“Ako je udaljavanje od tih principa uslov njihovog novog približavanja Đilasovom političkom jatu, ako će zbog napada na nas dobiti mogućnost da konkurišu u njegovoj koaliciji, mi sa tim nemamo problem, promena politike je legitimna stvar. No, legitimno je i ostati dosledan državotvornoj politici kao što je to slučaj sa Srpskom strankom Zavetnici”, navodi ona.

Srpska stranka Zavetnici, kaže Miljanić, iskreno je inicirala objedinjavanje državotvornih snaga prošle godine.

“Na čelu sa Milicom Đurđević mi smo uveli u srpski politički diskurs pojam „državotvorne opozicije“ i kao pojedinačno najjača stranka tog bloka – prihvatili smo odgovornost da pokušamo da okupimo patriotske snage. Koliko smo istrajni bili u tome, svedoče i činjenice da smo ostali u predizbornoj koaliciji sa Dverima, uprkos anketama koje su pokazivale da smo jači i da nam koalicija sa njima ne garantuje sinergiju, što je i njima poznato. Čak i kada nije došlo do sporazuma svih stranaka parlamentarne desnice, mi smo ispoštovali ranije sklopljeni sporazum sa Srpskim pokretom Dveri, jer smo ljudi čija reč vredi”, kaže.

Miljanić dodaje da saradnja sa “probriselskom opozicijom i njenim recidivima nama nikada nije bila prihvatljiva”.

“Od starta smo zauzeli stav da uloga državotvornih snaga na srpskoj političkoj sceni ne sme da bude davanje patriotskog legitimiteta političkim strukturama koje aboliraju NATO agresiju, ni onima koji tvrde da je za stradale 1999. godine odgovorna naša država, ni onima koji ovih dana glorifikuju perjanice vojvođanskog separatizma. Naše političke odluke dosledne su stavovima i principima koje zastupamo od osnivanja”, poručuje.

Sukob bivših koalicionih partnera: Zavetnici odgovorili Bošku Obradoviću, poručili mu da pokušava da se ponovo približi Đilasu 2
Dragana Miljanić; foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Obradović, koji se nakon izbornog neuspeha vratio lokalnoj čačanskoj politic, je u intervjuu za Nova.rs izjavio da je koalicija sa Zavetnicima bila greška i naglasio da su stranke desnice morale da nastupe ujedinjeno na izborima, te da nisu smele da napuste sastanak dok se ne dogovore. On je u intervjuu za Nova.rs rekao je da je izborni rezultat pokazao da su Dveri negde ozbiljno pogrešile.

„Čitav svoj politički rad u poslednjih godinu dana posvetio sam ujedinjenju desnice, zanemarujući često same Dveri, i nisam uspeo. Nigde i ni od koga niste mogli čuti da Dveri ili ja lično snosimo bilo kakvu krivicu za taj neuspeh, ali mi to nije neka uteha. I dalje mislim da je to najbolji put i da sve patriotski i državotvorno orijentisane opozicione snage na republičkom nivou treba da čine jedan blok“, kazao je dugogodišnji lider Dveri.

Zavetnici  su se nakon izbora približili vlasti, te je koalicija „Nacionalno okupljanje“ prestala da postoji.

Ova koalicija, koja je u svom nazivu imala i odrednicu „državotvorne snage“, ostala je ispod cenzusa. Predizborno vreme krajem prošle godine pratile su i priče o pregovori o jednom jedinstvenom bloku desno orijentisanih stranaka, u kojem su trebalo da budu stranke koje su do tada organizovale niz aktivnosti i protesta povodom prihvatanja francusko-nemačkog, odnosno evropskog, sporazuma od strane režima Aleksandra Vučića. Na kraju su Novi DSS i POKS nastupili u sklopu svoje već postoje koalicije NADA, a Dveri i Zavetnici u okviru Nacionalnog okupljanja, stranke su se međusobno optuživale ko je kriv za a kao ključna tačka sporenja ispostavila se postizborna saradnja sa proevropskim delom opozicije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari