Kovićfoto FoNet Ana Paunković

Dveri i Zavetnici predstavili su danas grupu intelektualaca koja podržava njihovu koaliciju “Nacionalno okupljanje”, ali među njima nema Miloša Kovića, profesora Filozofskog fakulteta, koji je pri formiranju koalicije bio istaknut kao jedna od ključnih ličnosti iz intelektualnog miljea čiju podršku ove stanke uživaju.

Ković je jedno od “zvučnijih” imena u desnim krugovima i predsednik je Pokreta za odbranu Kosova i Metohije. Iako je učestvovao u formiranju koalicije “Nacionalno okupljanje”, uz još četvoricu intelektualaca zalagao se za jednu desničarskih stranaka.

Krahom tih razgovora Ković je odlučio da se povuče iz svih predizbornih aktivnosti, ali da će nastaviti da podržava Ratka Ristića, kandidata za gradonačelnika Beograda Dveri i Zavetnika.

U široj javnosti gotovo neopaženo je prošao Kovićev tekst s početka novembra, u kome je izneo ovu informaciju, ali i razloge zbog kojih zajedničkog nastupa desnice nema, odnosno zašto je propao sastanak održan nekoliko dana pre objavljivanja teksta.

Kako je Ković preneo da je tekao sastanak?

Podsetimo da su predstavnici Dveri, Novog DSS-a, Zavetnika, POKS-a i Narodne održali sastanak poslednjeg vikenda u oktobru, na kome se raspravljalo o jednoj listi. Rezultat su tri kolone – NADA (NDSS i POKS), Nacionalno okupljanje (Zavetnici, Dveri) i samostalno Narodna stranka.

Profesor Filozofskog ističe da je tim sastankom predsedavao, ali i da je Pokret na čijem je čelu i uoči prošlogodišnjih izbora pokušao da ujedini desno orijentisane opcije. Tada, na inicijativu predsednik Dosta je bilo Saše Radulovića i uz podršku Slobodana Samardžića, profesora Fakulteta političkih nauka u penziji i člana Predsedništva ovog pokreta.

Pozvani su bili DSS, Dveri i Zavetnici, kao i tadašnje dve frakcije POKS-a. Narodna stranke je, podseća, tada bila u drugom taboru. Održano je nekoliko sastanaka, navodi, ali kao što je poznato do dogovora nije došlo. Ković podseća da je Miloš Jovanović, predsednik DSS-a, tada javno odbio saradnju preko Večernjih Novosti.

Dodaje da je Pokret za odbranu KiM učestvovao u akcijama protiv prihvatanja evropskog predloga sporazuma Beograda i Prištine, zajedno sa Novim DSS-om, Zavetnicima i Dverima, ali da su one zaustavljane nakon “održanog u Beogradu na godišnjicu pogroma 17. marta 2023, na kome se okupilo preko 15.000 ljudi”.

Nakon sukoba u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra ove godine, profesor navodi da su opet pokušali ujedinjenje, ali da  je Novi DSSm tražio vodeću poziciju u budućoj koaliciji, kao i da se “u borbi sa režimom Aleksandra Vučića nacionalne stranke okrenu saradnji sa prozapadnim opozicionim strankama”.

Zavetnici i Dveri su, kaže, prvi uslov “uglavnom prihvatili”, dok je oko drugog postojao “izraziti oprez”, te da se “više nije moglo čekati” zbog čega su Dveri i Zavetnici uz podršku grupe intelektualaca započeli “Nacionalno okupljanje”. Poziv na udruživanje je, nastavlja, pre svega upućen koaliciji NADA.

“Kada je, međutim, postalo jasno da pregovori ne napreduju i da će nacionalne stranke na izbore ići u najmanje tri kolone, pozvao sam vođe Dveri, Zavetnika, Narodne stranke, NDSS i POKS-a da se svi konačno okupe i otvoreno porazgovaraju o koaliciji. Pokazalo se da je među njima naročito Vuk Jeremić, koji je nedavno bio oslabljen cepanjem stranke, bio zainteresovan za ovaj susret”, navodi Ković, dodavši da su on i Milo Lompar zamolili Matiju Bečkovića da utiče na POKS i koaliciju NADA da se sastanak održi.

Napominje da je neistina da je Novi DSS inicirao sastanak, već da ga je zvanično sazvao Pokret za odbranu KiM.

Sastanku su prisustvovali lideri svih stranaka, sem predsednice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski, koja je “ozbiljno bolesna, poslala Dušana Prorokovića, predsednika Političkog saveta i poslanika u prošlom sazivu Nikolu Dragićevića. Kao nestranačke ličnosti bili su Ković, Lompar, blizak Narodnoj stranci, i Bećković.

Zašto Miloš Ković više nije deo koalicije Dveri i Zavetnika? 1
Milo Lompar; Foto: FoNet/Milica Vučković

Osnovu razgovora dao je Lompar koji je rekao da uslovi odbijanja francusko-nemačkog sporazuma i saradnje s režimom na svim nivoima vlasti svima trebalo da je prihvatljiv, dok bi onaj o saradnji s prozapadnom opozicijom, na kojem je predsednik Novog DSS-a, insistirao trebalo izostaviti iz sporazuma, što je od strane Jovanovića i Mihailovića, predsednika POKS-a, odbijeno, tvrdi Ković.

“Ostali su načelno prihvatali takvu saradnju, ali su pitali zašto je potrebno da se na nju obavezuju u koalicionom sporazumu. Takve obaveze mogle bi da odbiju glasače, ali i da nepotrebno oslabe nacionalne stranke u postizbornim pregovorima”, prenosi Ković.

Zašto Miloš Ković više nije deo koalicije Dveri i Zavetnika? 2
Foto: Medija centar

Nakon insistiranja na ovoj tački od strane Jovanovića i predloga različitih verzija sporazuma od strane Jeremića, predsednika Narodne, koji je pratio Lomparovu liniju, došlo se do varijante koja je svima bila prihvatljiva. To je bila četvrta ili peta verzija, kaže Ković, i dodaje da je Jovanović nakon odlaska Bećkovića u susednu prostoriju otišao sa Zavetnikom Dragićevićem, ali i da je kasnije u hodniku zadržao i Stefana Stamenkovskog, predsednika Izvršnog odbora Zavetnika i supruga Milice Đurđević Stamenkovski.

Stamenkovski je poručio zatim na sastanku da je njegovoj stranci neprihvatljiva saradnja s proEU opozicijom koja je bila predviđan “upravo usvojenim sporazumom”, što je Jovanović “dočekao sa izrazitim odobravanjem”, a monarhisti počeli da govore da će mnogo bolje biti da se ide u dve kolone, iako su se i NDSS i Zavetnici potom negativno izjasnili o mogućnosti koaliciji s Narodnom.

“Na moje predloge da se na usvojenom tekstu ipak poradi u duhu predloga Zavetnika – Stamenkovski je odgovorio da će biti potrebno da se o svemu prvo izjasni njihovo Predsedništvo. Bilo je jasno da su pregovori propali”, dodaje.

Ković piše da je zatim poručio da su stranački pobedili nacionalne interese, da to što Stamenkovski zastupa nije “nacionalno okupljanje” i da se zato povlači iz kampanje,

Naveo je i da su mu kasnije Zavetnici i Dverjani rekli kko je Jovanović bio taj koji je Dragićevića pozvao na stranu i zadržao Stamenkovskog “saopštavajući im da on ne želi sporazum i da hoće da sačuva punu slobodu delovanja”, te da su nakon višemesečnog čekanja na sporazum sa NDSS “saopštavajući im da on ne želi sporazum i da hoće da sačuva punu slobodu delovanja”. Napomenuo je i da bi Jovanovićevo viđenje verovatno bilo sasvim drugačije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari