Zavetnik "iz senke": Ko je Stefan Stamenkovski, navodni "kočničar" dogovora desnice? 1Foto: Printscreen/YouTube/KTV Televizija

Čovek za koga se činilo da se aktivno politikom ne bavi, odnosno da je stranačko upravljanje prepustio svojoj supruzi, ispostavio se, sudeći po medijskim natpisima, ključnim kočničarem dogovora jedinstvenog nastupa desnice na sledećim izborima.

Stefan Stamenkovski, zvanično bivši predsednik Zavetnika i predsednik Izvršnog odbora, u političkim krugovima već dugo važi za “čoveka iz senke” koji je zapravo ključan za razne dogovore ove stranke – što sa opozicijom, što sa vlašću.

Mnoge se spekulacije vezuju ovog političara – u medijima i političkoj čaršiji povezivan je i sa Vučićem i Đilasom, Dodikom, pa i osuđivanim kriminalcem Kristijanom Golubovićem. Pisalo se o njegovom navodnom zaposlenju u Milenijum timu, ali i da je za vreme mandata Dragana Đilasa, bio imenovan u nadzorni odbor JKP “Ada Ciganlija”.

Na to mesto, sudeći po medijskim natpisima, ali i delom dokumenta u koji smo imali uvid, imenovan je ispred Srpske radikalne stranke, čiji je bio i kandidat za odbornika u opštini Voždovac.

Zavetnik "iz senke": Ko je Stefan Stamenkovski, navodni "kočničar" dogovora desnice? 2
foto: Printscreen/Alo.rs

Sa suprugom, sem političkih ideala deli i politički, odnosno stranački put. Oboje su bili deo radikala, a Stefan se našao i na izbornoj listi za lokalne voždovačke izbore 2009. godine. Tada još kao student.

Zavetnici nastaju na barikadama na Kosovu i Metohiji 2012. godine, podignutim kao znak protivljenja uspostavljanju administrativnog prelaza.

Stamenkovski biva postavljen za predsednika, tada još udruženja građana, i na tom mestu ostaje sve do 2020. godine kada na čelo, tad već stranke, dolazi njegova supruga. Lepe reči za njega nema ni, takođe jedan od osnivača pokreta, Damnjan Knežević, danas vođa „Narodnih patrola“. On ga je čak javno optuživao da je glasove Zavetnika 2014. prodao SPS-u, te da je zato napustio organizaciju koju je osnivao.

Tokom njegovog mandata pokret je u tri izborna ciklusa od 2014. do 2020. najviše je osvojio 1,43 odsto. Ni pre prepuštanja kormila stranke nije se preterano pojavljivao u medijima, ali dovoljno da za Informer kaže da Zapad preko protesta 2017. godine želi da udari na Srbiju – radikalizacijom protesta, a zatim i „ozbiljnim sukobima“. Zavetnici su, iako u tom vreme minorni, dobili pregršt prostora i na drugim režimskim medijima, pogotovo kad su u pitanju dueli Milice Đurđević Stamenkovski i LGBT, albanskih i drugih aktivista preko kojih bi mogli da promovišu svoju politiku, a Milica da gradi svoju pojavnost.

Ko bi rekao da će godinama kasnije taj isti Informer da ga optužuje da je upravo on taj koji sprema državni udar.

Zavetnik "iz senke": Ko je Stefan Stamenkovski, navodni "kočničar" dogovora desnice? 3
foto: Printscreen

Naši izvori unutar same stranke tvrde da se njegova pozicija prenapumpava, odnosno da, iako je tu kao podršku svojoj supruzi, a samim tim i stranci, nema uticaj koliki mu se pripisuje. Ne krije poznanstvo sa Miloradom Dodikom, a zanimljivo je i to da su on i Milica među poslednjim osoba iz Srbije koje su se srele sa suprugom bivšeg predsednika SRJ Mirom Marković – u Moskvi, gde se nalazila u političkom azilu.

Stefan Stamenkovski rođen je 3. maja 1982, u Beogradu. Završio je sportski menadžment i Sportsku gimnaziju. Sa suprugom Milicom ima dvoje dece, blizance Vukašina i Strahinju. Živi i radi u Beogradu. Nakon povlačenja s čela pokreta nije se preterano medijski eksponirao, čak ni da eventualno demantuje ono što su mediji o njemu tvrdili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari