Presuda u slučaju “Potočari” 1. aprila 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prvostepena presuda u slučaju “Potočari” biće doneta 1. aprila ove godine, saznaje Danas.

Podsetimo, država Srbija tužila je Milana Dumanovića i Mladena Trbovića zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. godine kada je napadnut tadašnji premijer, a trenutno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Na današnjem ročištu, koje je održano u Palati pravde, završeno je iznošenje završnih reči.

Dumanović i Trbović su svojevremeno za Al Džaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji u Potočarima, nakon čega su 2016. godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a kasnije državne sekretarke MUP-a.

Te krivične prijave su ubrzo odbačene, a Dumanović i Trbović su čak bili i uhapšeni. Suđenje je zatvoreno za javnost.

Dumanović za Danas ističe da očekuje osuđujuću prvostepenu presudu.

– Mi ćemo se žaliti ukoliko dođe do takve presude i očekujem da će je apelacija poništi, jer nema nikakvog osnova da mi budemo osuđeni”, ističe Dumanović. Kako dodaje, na ceo postupak je stavljena tajnost samo s jednim ciljem “da javnost ne bi mogla da čuje stvari koje nas oslobađaju”.

– Mladen Trbović i ja nikada nismo posedovali, niti su predati u naše ime, sertifikati koje izdaje vladina Kancelarija za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka. S obzirom na to da te sertifikate nismo imali, šta god da smo rekli, a nismo, ne bismo mogli da odgovaramo, jer uslov da bi neko mogao da upravlja tajnim podacima je da ima taj sertifikat. To što MUP nije radio svoj posao nije moja krivica – ukazuje Dumanović.

On dodaje da je Zakon o tajnosti podataka donet 2009. godine i ukazuje da MUP do 2022. ne postupa po tom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari