Crnogorska narodna izreka „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“, ovog leta je izgubila značenje, jer su prvi dani avgusta veoma topli, a za ovu sedmicu meteorolozi najavljuju temperature do 40 stepeni. Izvestan pad temperature može se očekivati od srede, ali uglavnom u planinskom delu Crne Gore.


Dugo vrelo leto, sa izgledima da tako još potraje, pričinjava nevolje i seoskom i gradskom stanovništvu. Stočari čak i na planinama, muku muče sa ispašom stoke, jer je trava odavno izgorela, a još veće probleme imaju da napoje stoku. U nekim područjima, stočari su prinuđeni da ovce i goveda teraju na vodopoje, udaljene i po nekoliko sati hoda. Probleme sa vodosnabdevanjem imaju i neki gradovi, zbog smanjenog dotoka na izvorištima. Vode nema dovoljno u Herceg Novom, na Cetinju, Nikšiću i Pljevljima.

Podgorica, srećom ima dovoljno vode, zahvaljujući obilnom izvorištu Mareza, koje je uz to, prošle godine opremljeno novom tehnologijom, zahvaljujući donaciji japanske vlade. Ipak, Podgoričani koji ne idu na more, takoreći, nemaju gde da se osveže u svom gradu, iako je grad na tri reke. Ribnica i Cijevna su presušile, a Morača se „istanjila“, i liči na nešto jači potok.

Voda koja kroz Podgoricu teče koritom Morače, zapravo, i ne pripada toj reci, nego Zeti, koja se u Moraču uliva severno od grada. Uzvodno od Podgorice, Morača je gotovo presušila, pa njeno korito kroz Podgoricu napaja vodom izdašnija Zeta. Verovatno je zbog toga, u delu Vasilija Petrovića „Istorija o Crnoj Gori“, izdatom u Rusiji, zapisano da se Morača uliva u Zetu, a ne obratno, što je važeći podatak u savremenim udžbenicima geografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari