Prete li i Srbiji zemljotresi? 1Foto: www.seismo.gov.rs

Ništa manja ni veća opasnost od zemljotresa sada ne preti Srbiji nego ranije.

Ako se zemljotres i dogodi onda je to očekivano jer je istočni Mediteran kome pripada Balkan seizmički aktivan, kaže za portal Danasa Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda, povodom serije potresa u susednoj Makedoniji.

Jak zemljotres, magnitude od 5,3 Rihtera, pogodio je u nedelju Makedoniji čiji je epicentar bio nedaleko od Skoplja. Nakon njega usledila su naknadna podrhtavanja tla od kojih je naveće iznosilo 4.8 rihtera, a tlo u Makedoniji i dalje podrhtava. Poslednji potres zabeležen je jutros i bio je jačine od 2,3 Rihtera, zbog čega su građani Makedonije u strahu.

„Broj povratnih potresa zemljotresa zavisi od jačine zemljotresa i magnitude. Što je je jači, to podrhtavanja tla traju duže. Mogu trajati od nekoliko dana pa do više meseci, ali ono što je bino nikada ne mogu biti jača od glavnog udara. Na primer, zemljotres 2009. godine je imao oko 10.000 naknadnih udara“, kaže Dragičević.

Poslednji veliki zemljotres koji je pogodio Makedoniju bio je 1963. godine i izazvao oko 1.000 žrtava i ogromnu materijalnu štetu.

Područje Balkana inače pripada seizmički opasnoj oblasti. U Republičkom seizmološkom zavodu objašnjavaju da se oni ne bave predviđanjem kada će se i gde dogoditi zemljotres jer se tačna lokacija ne može utvrditi. Oni samo mogu ustanoviti kako će se ponašati tlo i objekti i na osnovu tih podataka mogu predvideti kakve će biti posledice zemljotresa. Te posledice zavise od toga da li je zemljotres pogodio urbano ili ruralno područje, a šteta zavisi i od toga koliko je neko društvo uložilo u preventivu od ovakvih prirodnih katastofa.

„Setimo se zemljotresa u Kraljevu koji treba da nas podseti da živimo u seizmički opasnoj oblasti i da ona mora da se predupredi“, podseća Dragičević.

Što se tiče Srbije, dodaje, najviše seizmički aktivan je centralni i južni deo, tako da se na tim prostorima mogu očekivati podrhtavanja tla. Neka od njih se dogode, a da to i ne osetimo, napominju u Seizmološkom zavodu. Na njihovom sajtu postoje prognoze i svako može sebe da pronađe, oceni kog je tipa objekat u kojem živi i predvidi kakve će posledice biti ukoliko dođe do zemljotresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari