Pretnje smrću Vidojkoviću i Kulačinu 1Foto: FoNet TV

Marko Vidojković i Nenad Kulačin, autori i voditelji emisije „Dobar, loš, zao“ dobili su pretnje smrću u komentaru ispod njihove emisije postavljene na Jutjubu.

Izvesni Srđan Petrović, uz niz uvreda, poručio im je da će ih pobiti „kada dođe na vlast“, jer „srpstvo znači uzvišeni cilj i spremnost da se za njega žrtvuje“. Vidojković i Kulačin pretnje neće prijaviti policiji, ali će se nadležnima umesto njih obratiti NUNS.

Autori emisije „Dobar, loš, zao“ kažu za Danas da uvrede na njihov račun nisu novina, ali da su pretnje smrću dobili prvi put. Na Jutjub kanalu televizije Šabac, gde se emituje njihova emisija, redovno blokiraju komentatore „koji preteruju i vređaju“.

– Ovu pretnju ne uzimamo za ozbiljno. Očigledno ju je napisao neki degen. Mada, ni od takvih ne znate šta možete da očekujete ako vas sretnu na ulici – kaže Vidojković za Danas. Ironično konstatuje da su za sada bezbedni, jer je Petrović pretio da će ih pobiti kada dođe na vlast, „što znači da još uvek nije na vlasti“.

– Ko zna kojoj političkoj opciji pripada, ali očigledno je budala – zaključuje Vidojković.

Nenad Kulačin se nadovezuje rekavši da MUP može da nađe osobu koja im je pretila „ukoliko želi“, ali da oni neće odlaziti u policiju.

– Ne želim da glumim žrtvu, niti da se povlačim pred budalama. Vređali su nas toliko puta, ali ovo je prva pretnja smrću koju smo dobili. Objavili smo je javno, jer verujemo da nam je javnost najbolja odbrana – ističe Kulačin za Danas.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za naš list da pravni tim NUNS-a priprema prijavu koju će proslediti nadležnim organima. On napominje da su pretnje novinarima na društvenim mrežama postale svakodnevica, a da obeshrabruje što gotovo nijedan slučaj nema sudski epilog.

– Naša baza podataka o pretnjama i napadima na novinare je svakog dana sve veća. Nažalost, mnoge pretnje ostanu nerazjašnjene, odnosno slučajevi se otvore, ali se nikad ne zatvore. Mi i dalje učestvujemo u radnoj grupi za bezbednost novinara nadajući se da će država opravdati svoje delovanje u toj oblasti, odnosno da će tužilaštvo i policija raditi svoj posao – kaže Bodrožić. On dodaje da u tužilaštvu i MUP-u ima pojedinaca koji se zaista trude, ali da očigledno ne postoji politička volja da se takvim stvarima stane na put.

– Praksa u kojoj nema otkrivenog i kažnjenog počinioca dovodi do toga da svaki čovek koji je pod udarom propagande i koji svoje sugrađane doživljava kao neprijatelje, jer ih tako doživljava i predsednik SNS, daje sebi slobodu da se ponaša kako želi – naglašava Bodrožić, dodajući da će ovakvih pojava biti sve više.

– Jedini lek je da država počne da štiti sve svoje građane, naročito one koji se bave javnim poslom – zaključuje Bodrožić.

Kampanje straha

Novinar i medijski analitičar Nedim Sejdinović kaže da iskustva pokazuju da se pretnje smrću koje dolaze u određenim kampanjama zastrašivanja i iza kojih stoje stranački botovi – nikada ne sankcionišu.

– Vlast duboko veruje da će kampanjama straha da zaustavi kritike i tonjenje naprednjačkog broda koji je šupalj na bezbroj mesta. Ako se uplašimo, onda zaslužujemo da najgori vladaju ovom zemljom do kraja naših života – naglašava Sejdinović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari