Nacionalna služba za zapošljavanje zaključila ja Sporazum o partnerstvu sa nevladinom organizacijom „Eneka“ iz Niša čime je nastavljena saradnja u pružanju podrške realizaciji projekta „Pokreni se za posao“. Novi ciklus nacionalnog programa „Pokreni se za posao“ pomaže pokretanje malih i porodičnih preduzeća širom Srbije.

Realizuje se već četvrtu godinu za redom i jedini je program u Srbiji koji svim ljudima sa dobrim preduzetničkim idejama pruža nepovratna sredstva za nabavku opreme i stručnu pomoć zapokretanje i razvijanje sopstvenog biznisa. Osim sredstava za kupovinu opreme, budućim preduzetnicima su obezbeđene poslovne i stručne obuke kao i stalna savetodavna pomoć od strane ekonomskih stručnjaka.

Prezentacija programa održana je i u Žagubici, a predavači su bili Aleksandar i Nikola Ilić, ispred nevladine organizacije „Eneka“, koji su, pored predstavljanja programa, objasnili način popunjavanja prijavnog obrazca kao polaznog dokumenta svakog kandidata koji konkuriše za dodelu sredstava.

„Korisnici ovog programa mogu postati svi građani Srbije sa dobrom, održivom poslovnom idejom,a program je namenjen kako za započinjanje novog posla,tako i za proširenje već postojećeg. Dodeljuju se sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara, koja mogu biti opredeljena isključivo za kupovinu opreme. Podržavaju se sve delatnosti uključujući poljoprivredu, zanatstvo, proizvodnju, uslužne delatnosti, izuzimajući klasičnu trgovinu. Obaveza klijenta je da posluje najmanje dve godine po dobijanju donacije i da ima 15 sati društveno korisnog rada, kojim će dati doprinos razvoju zajednice u kojoj živi. Jedina finansijska obaveza klijenta je učešće od 20 % u nabavci opreme“,precizirao je predavač Nikola Ilić.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku kompanije „Filip Moris“, a do sada je na ovaj način pokrenuto više od 280 malih preduzeća i zaposleno preko 1000 ljudi. Konkurs za ovogodišnji ciklus otvoren je do kraja decembra meseca, a prvi krug selekcije biće krajem februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari