Negotin će u petak i subotu biti domaćin prvih „Dana dijaspore – Negotin 2013“, manifestacije koju organizuje Udruženje „Dijaspora istočne Srbije“. Ovo udruženje je na svojoj osnivačkoj skupštini oktobra prošle godine odlučilo da Petrovdan bude slava udruženja i da se svake godine za vreme ovog praznika, 12. jula, održavaju Dani dijaspore.


– S obzirom da je investiranje rak rana većine opština u Srbiji, to smo ovu manifestaciju tako koncipirali da se prvenstveno naša opština Negotin, kao i ostale opštine Timočke regije i čitave istočne Srbije, maksimalno pripreme i prezentiraju svoje projekte kako stranim ambasadorima sa njihovim saradnicima, resornim ministrima Vlade Srbije, tako i našim građanima iz dijaspore – objašnjavaju u Udruženju, koje je prilikom osnivanja kao osnovni cilj postavilo povezivanje dijaspore sa zavičajem.

Ovogodišnji „Dani dijaspore – Negotin 2013“ počeće danas svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice i sečenjem slavskog kolača, da bi se nastavili prijemom kod predsednika opštine Negotin i prezentacijom projekata za potencijalne investitore. Popodnevni časovi rezervisani su za obilazak kulturno istorijskih znamenitosti Negotina i kulturno umetnički program u okviru „9. dana dijaspore – Urovica 2013“ u negotinskom selu Urovica, a tokom čitavog dana biće otvorena izložba rukotvorina, vina, meda i drugih proizvoda karakterističnih za Negotinsku Krajinu. Drugog dana manifestacije, u subotu, za članove Udruženja biće organizovan izlet do Rajačkih pimnica, Vratne i HE „Đerdap 2“, a u večernjem kulturno umetničkom programu biće dodeljene nagrade autorima najboljih radova na literarnom konkursu koji je na temu „Moji koreni“ za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji i dijaspori raspisalo Udruženje „Dijaspora istočne Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari