Preživeli u Holokaustu upozorili na opasnost od nekontrolisane mržnje 1Foto: Beta/AP/Greg Schneider

Preživeli u Holokaustu širom sveta uputili su danas zajedničku poruku o opasnosti nekontrolisane mržnje i važnosti sećanja u vreme rastućeg antisemitizma.

U video snimku emitovanom u danu u kojem se u Izraelu obeležava Jom Hašoa (Yom HaShoah), Dan sećanja na Holokaust, 100 preživelih su pozvali ljude da stanu uz njih i sete se nacističkog genocida kako bi se izbeglo povaljanje prošlosti.

Video „Projekat 100 reči“ je objavila Konferencija za jevrejska materijalna potraživanja od Nemačke (Conference on Jewish Material Claims Against Germany) koja predstvalja Jevreje iz celog sveta u pregovorima za kompenzacije i restituciju žrtvama nacističkog progona i njihovim naslednicima i brine se o dobrobiti preživelih u Holokaustu širom sveta, sa sedištem u Njujorku.

„Svet je pun razdora – od pandemije do krize koja se dešava u Ukrajini. Na dan sećanja kao što je Jom Hašoa važno je stati i razmisliti“, saopštio je Gideon Tejlor (Taylor) predsednik Konferencije za potraživanja.

On je objasnio da preživeli ne pozivaju samo na sećanje, već akciju, da podsećaju da ne bi trebalo da budemo samo posmatrači.

„Mi svi možemo stati na svoj način i izabrati da ne dopustimo ponavljanje naše kolektivne istorije“, rekao je Tejlor.

Video je objavljen u vreme kada se Rusija suočava sa optužbama za ratne zločine zbog napada na civile u invaziji na Ukrajinu.

Ovo je takodje vreme kada preživeli u Holokaustu u osamdesetim i devedesetim godinama umiru, a istraživanja pokazuju da mladje generacije nemaju osnovnog znanja o nacističkom genocidu u kome je ubijena trećina Jevreja u svetu.

Studija kojom je obuhvaćeno 50 zemalja u SAD je pokazala da 63 odsto anketiranih ne znaju da je šest miliona Jevreja ubijeno u Holokaustu, a 48 odsto ih ne zna naziv nijednog logora smrti, ni koncentracionog logora.

„Danas je Dan sećanja na Holokaust. Mi smo svi preživeli Holokaust. Mi smo tu da damo glas za šest miliona ubijenih Jevreja. Mi podsećamo da nekontrolisana mržnja može da dovede do genocida. Pre samo 75 godina, jedna trećina Jevreja u svetu je sistematski ubijena. Medju njima više od 1,5 miliona dece je ubijeno u ime ravnodušnosti, netolerancije, mržnje. Mržnje prema onom od čega se strahovalo. Mržnje prema onom što je drugačije. Moramo se sećati prošlosti ili će ona postati naša budućnost. Na Dan sećanja na Holokaust mi tražimo da svet stane uz nas i seća se“, navedeno je u saopštenju „Projekta 100 reči“, na najtužniji dan u Hebrejskom kalendaru.

Na taj dan se obeležava godišnjica ustanka u Varšavskom getu 1943, najznačajnijem otporu Jevreja tokom holokausta.

Iako je ustanak ugušen, u Izraelu se pamti kao simbol snage i borbe za slobodu suočenih s uništenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari