Pribićević: Srbija ima razloga za zabrinutost zbog situacije u Ukrajini 1Foto: Medija centar

Srbija ima razloga za zabrinutost zbog situacije u Ukrajini, ocenio je danas nekadašnji amabsador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević.

„Imamo sve razloge da budemo zabrinuti, jer ako bi došlo do konflikta, neminovno bi se postavilo pitanje gde smo tu mi. Bilo bi teško zadržati neutralnost“, rekao je Pribićević u emisiji Uranak televizije K1.

On je, kako ga u saopštenju citira K1, rekao da ne očekuje vojni sukob, ali da se ne može ni potpuno isključiti „jer je sve postalo iracionalno“

Pribićević je rekao da da Ukrajini odgovaraju mir i stabilnost, ali da se nažalost, kao i Srbija, nalazi na turbulentnom području.

„Samo što su za razliku od nas, interesi u Ukrajini mnogo veći. Rusiji odgovara ‘status kvo’, da Ukrajina bude ni tamo ni ovamo. Da ne uđe u NATO. Zapravo, Rusiji bi najviše odgovaralo da i dalje postoji Sovjetski savez“, naveo je Pribićević.

Ono što se u poslednjih nekoliko godina dogodilo u svetu i zbog čega sada postoje ovakve tenzije, Pribićević vidi u činjenici da „Amerika više nije hegemon“.

„Prirodno je počela da pada, kao i sve velike imperije, a Rusija se vratila. Preko Ukrajine se velike sile bore za preraspodelu snaga. Kada je reč o Kini, ona sve posmatra, ali Ukrajina nije u sferi njenog interesovanja“, ocenio je Pribićević na K1.

On je ukazao da Kina sada „vaga“ situaciju zbog Tajvana.

„Nedavno smo iz Kine čuli oštru retoriku kada je rečeno da će, ukoliko SAD nastavi da provocira sa nezavisnošću Tajvana, ona morati da reaguje. Prema nekim procenama, za 20 godina Kina će sustići Ameriku“, rekao je Pribićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari